Entegre raporlamanın yatırımcılar açısından analizi ve entegre yatırım analizi algoritması
Analysis of integrated reporting from the standpoint of investord and algorithm of integrated investment analysis
  1. Tez No: 454833
  2. Yazar: NAFİYE DAMLA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entegre Raporlama, Entegre Rapor, Sermaye Ögeleri, Entegre Yatırım Analizi, Değer yaratma, Integrated Reporting, Capital Items, Integrated Investment Analysis, Value Creation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Entegre raporlama, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkeleri temelinde, finansal ve finansal olmayan verilerin, sermaye ögeleri bağlamında kısa, orta ve uzun vadede değer yaratımını gösteren yeni bir raporlama sistemidir. Yatırımcılar açısından geleceğe yönelik tahminlerde bulunmak için değerli bir veri kaynağıdır. Bu çalışmada entegre raporun teorik bileşenleri olarak değer yaratma, genel ilkeler, bilginin niteliği ve rapor içeriği yatırımcılar açısından analiz edilmiştir. Türkiye'de henüz yayınlanmış bir rapor örneği bulunmadığından, dünyadaki başarılı olarak görülen dört şirketin 2015 yılı entegre raporları yatırımcı açısından analiz edilmiştir. Analiz sonucu şirketlerin sermaye ögelerinin ve iş modelinin şirket faaliyetlerine bağlı olarak farklılık gösterdiği ve sonuç olarak yaratmak istedikleri değerlerin de farklı olduğu görülmüştür. Raporlar içerik olarak aynı konuları ele alsa da entegre edilerek sunulma konusunda sorunlar olduğu entegre yatırım analizinin ve şirketlerin sektör içindeki rakipleriyle karşılaştırmalarının yer almamaktadır. Başarılı bir içerik ve sunuma sahip olan SAP şirketinin entegre raporundan yararlanarak entegre yatırım analizi modeli ve algoritması geliştirilmiştir. Çalışmamızın hazırlanacak entegre raporların yatırımcılar açısından entegre edilerek entegre yatırım analizi yapacaklara katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Integrated reporting is a reporting system which shows short, mid, and long term value creations of financial and nonfinancial data in terms of capital items and on basis of transparency and accountability. It is a valuable data source for investors to make future predictions. This study analyses the theoretical components of integrated reporting, namely value creating, general principles, quality of information, and report content, from the standpoint of investors. As no report sample has been published in Turkey yet, 2015 integrated reports of 4 successful companies from the world were analyzed from the standpoint of the investor. At the end of the analyses it was observed that the capital items and business models of the companies vary according to the company activities, and therefore the values they want to create differ as well. Although the reports discuss the same topics contextually, the fact that there are problems in presentation after integration is not mentioned in the comparative indicators of the integrated investment analysis and the companies within the sector. Integrated investment analysis model and algorithm were developed by benefitting from the integrated reports of SAP, a company which has successful content and presentation. Our study is expected to contribute to those who will make integrated investment analysis, by integrating the integrated reports by the investors.