Örgütsel sosyalleşmenin örgüt bağlılığı üzerinde etkisi: Simav Kaymakamlığı örneği
The impact on organization of organizational socialization: The example of Si̇mav District Governorship
- Tez No: 454835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN BÜBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme, Örgütsel Sosyalleşme, Örgütsel Bağlılık, Socialization, Organizational Socialization, Organizational Commitment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Rekabetin arttığı müşteri memnuniyetinin önem kazandığı günümüz dünyasında tüm sektörler örgüt geleneğinin ve istikrarının sürdürülebilmesi adına yoğun çaba harcamaktadırlar. Örgütün ortak amaçlarının belirlenmesi çalışanların bu amaçlara ulaşma noktasında gayretle çalışması hem örgüt hem birey açısından önemli sonuçlar doğurmaktadır. Kısaca bireyin örgüte uyumu olarak nitelendirdiğimiz sosyalleşme kavramı bu açıdan önem arz etmektedir. Sosyalleşme; bireyin örgütün verimliği ve devamlılığına katkısı açısından önemli olduğu gibi bireyin örgüte uyum sağlaması, örgüt kültürünü benimsemesi, işinde tatmin olması, işine bağlı olması gibi sonuçlar da doğurmaktadır. Bu çalışmada örgütsel sosyalleşmenin önemi örgütsel bağlılık açısından değerlendirilmiştir. Bu amaçla örgütsel sosyalleşme ve örgütsel bağlılık kavramları teorik açıdan ayrı ayrı incelenmiştir. Bu kavramlar arasında ne denli bir ilişkinin olduğunu ve bu ilişkinin derecesini ortaya koymak adına bir alan araştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world where the customer satisfaction that increased competition is important, all the sectors are working hard in order to sustain the tradition and stability of the organization. Determining the common goals of the employees, working diligently at reaching these goals, has important consequences for both the organization and the individual. In short, the concept of socialization, which we describe as the adaptation of the individual, is of importance in this respect. Socialization; It is important for the individual to contribute to organizational productivity and continuity as well as for the individual to adapt to the organization, to embrace organizational culture, to be satisfied with his work and to be dependent on his work. In this study, the importance of organizational socialization was evaluated in terms of organizational commitment. For this purpose, concepts of organizational socialization and organizational commitment have been examined separately from the theoretical point of view. A field survey has been conducted in order to reveal the extent of the relationship between these concepts and the degree of this relationship.