Türkiye'de üniversite gençliğinin siyasal katılım durumu: Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri üzerine bir uygulama
Political participation of university youth in Turkey: An application on the students of Faculty of Economics and Administrative Sciences of Dumlupınar University
  1. Tez No: 454841
  2. Yazar: YAĞMUR BECEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Kültür, Siyasal Toplumsallaşma, Gençlik, Siyasal Katılım, Oy Kullanma, Political Culture, Political Socialization, Youth, Political Participation, Voting
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bireylerin bir toplumda siyasi bilgi ve değerleri veya siyasi davranışları kısacası siyaseti öğrenme süreci siyasal toplumsallaşma ya da siyasal sosyalleşme olarak tanımlanabilmektedir. Bireyler siyasal toplumsallaşma sürecinde siyasal sistem hakkında bilgi edinmeye ve tavır almaya başlarlar. Bireylerin aldıkları bu tavır bazen olumlu bazen ise olumsuz yönde olabilmektedir. Bu tavır, kendini siyasal katılım olarak göstermektedir. Bireyler siyasal sistemden duyduğu rahatsızlığı belirtmek ya da siyasal sisteme karşı oluşturduğu sempatiyle siyasal sistemin devamlılığını sürdürmek amacıyla siyasal katılım gösterirler.“Türkiye'de Üniversite Gençliğinin Siyasal Katılım Durumu: Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama”adlı bu çalışma, üniversite gençliğinin siyasal eğilimlerinin olup olmadığı, siyasal katılım düzeylerini, siyasal katılım biçimlerini, siyasal ilgilerini ve siyasal katılımlarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler, ilk önce teorik bilgiler ışığında literatür taraması yapıldıktan sonra 500 öğrenciye anket uygulanarak elde edilmiştir. Ankette, bağımsız değişkenler olarak“ailenin gelir düzeyi”,“baba mesleği”,“yerleşim yerinin büyüklüğü”, ve“kitle iletişim araçları”gibi değişkenlerin bağımlı değişken olan“siyasal katılım”üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın kuramsal çerçevesini oluşturan birinci bölümde siyasal kültür ve siyasal toplumsallaşma üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde siyasal katılım ve siyasal katılımı etkileyen faktörler ele alınmış, ayrıca Türkiye'de gençlik hareketlerine değinilerek gençlerin siyasete olan ilgisine açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise alan araştırması ile elde edilen bulgular sergilenmiş, veriler tablolaştırılarak gösterilmiş, sonuç ve değerlendirme ile çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Political knowledge and values or political behaviors of individuals in a society can be defined as political socialization or in short, the process of learning politics. Individuals begin to acquire knowledge and attitudes about the political system in the process of political socialization. This attitude that people take can sometimes be positive and sometimes negative. This attitude shows itself as political participation. Individuals demonstrate political involvement in order to show the disturbance they have from the political system or to maintain the continuity of the political system with the sympathy they have created for the political system. This study,“Political Participation of University Youth in Turkey: An Application on the Students of Faculty of Economics and Administrative Sciences of Dumlupınar University”, carried out to designate if there are political tendencies, level of the political participation, form of the political participation, political interests and effective factors of the political behaviors. The data which is displayed in this study was obtained by using two ways: literature research and survey which was applied to 500 people. The survey focused on the impact of the independent variables defined as;“level of family income”,“father's occupation”,“size of settlement”and“mass media communication”to the dependent variable that is defined as“political participation”. The study was constructed as three chapters. In the first chapter; the theoretic aspects of political culture and political socialization was investigated. The second chapter inquired into“political participation”and its factors. Besides, the chapter covers relation between youth and politics by mentioning the youth movement briefly. The contention of final chapter consists of the survey's outcomes, tables of the data and conclusion.