Tedarik zinciri ve kurumsal yönetişim bağlamında satış ve lojistik yeteneğinin ilişkinin sürekliliği üzerine etkisi: Lojistik işletmelerde bir uygulama
The effect of selling and logistic competency on the sustainability of relation in term of supply chain and corporate governance: A study in logistic firms
- Tez No: 454842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KİTAPCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetişim, Tedarik Zincir Ağ Yönetişimi, PLS- SEM, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Şeffaflık, Üçüncü Taraf Lojistik Hizmet Sağlayıcı
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kurumsal yönetişim ilkeleri, performanslarını artırmak ve müşterilerine daha kaliteli hizmet sunmak isteyen işletmeler için günümüzde oldukça önemli olmaya başlamıştır. Kurumsal yönetişim, en geniş anlamda, şirketlerin yönlendirildiği ve kontrol edildiği sistem olarak tanımlanmakta, temelde ise şirketin yönetimi yönetim kurulu, hissedarları ve diğer çıkar grupları arasındaki ilişkiler dizisini içermektedir. Kurumsal Yönetişim (KY) ve Tedarik Zinciri Şebeke Yönetişimi (TZŞY ) firmalar arasındaki stratejik işbirliğinin gelişimi için kritik faktörlerdir. Kurumsal yönetişim ilkeleri, performanslarını artırmak ve müşterilerine daha kaliteli hizmet sunmak isteyen tüm işletmeler için günümüzde oldukça önemli hale gelmiştir. Kurumsal yönetişim araştırmaları kamu sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde incelenmesine rağmen lojistik sektöründe yeterince araştırılmadığı görülmektedir. Bu çalışmada KY ve TZŞY'nin organizasyonlar arasındaki ilişkilere etkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Özellikle KY ve TZŞY'nin tedarik zincirindeki taraflar için stratejik avantajlar barındıran satış ve lojistik yeterlilikler üzerinde ne tür bir etki oluşturduğu incelenerek organizasyonlar arasındaki ilişkilerin sürdürülmesinde yaptığı katkılar araştırılmıştır. Kurumsal yönetişim araştırmaları kamu sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde incelenmesine rağmen lojistik sektöründe yeterince araştırılmadığı görülmektedir. Bu çalışmada Lojistik işletmelerinde kurumsal yönetişim ilkelerine ilişkin bir araştırma yapılmış, bunun için Kurumsal Yönetişim ölçeği geliştirilmiş, PLS-SEM modeli kullanılarak oluşturulan hipotezler deneysel olarak 207 firmadan oluşan bir örneklem yardımıyla test edilmeye çalışılmıştır. Analizler sonucunda Kurumsal Yönetişim ölçeğinin geçerlilik ve güvenirliliği test edilmiş, lojistik işletmelerinin kurumsal yönetişim düzeylerine ilişkin bir ölçümleme yapılmıştır. Tezde elde edilen bulgular, KY ve TZŞY öncülünde satış ve lojistik yeterliliklerin ilişkinin sürdürülebilirliğinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ardından gelecekte yapılacak çalışmalar ve uygulamalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Corporate governance principles have been very important recently for the firms which want to promote performance and offer a more qualified service for their customers. Corporate governance, in broad terms, is defined as a system that firms are guided and controlled; and in essence, consists of relationships between firm administration, administrative board, shareholders and other vested interests. It is seen that, although corporate governance investigations have been examined in various area particularly on government sector, it is not examined enough in logistics sector. In this study, an investigation has been done about corporate governance in logistics enterprises. Likert type scale has been developed towards descriptions in the litterateur to evaluate corporate social accountability and transparency which are sub-dimensions of corporate governance. Data has been gathered via questionnaire. The research has been carried out to the third party logistics service provider firms which are active in the Marmara region. The Questionnaires have been given by pollsters and have been collected in the same way. 207 usable data has been collected after the ones which have been filled carelessly have been dropped. Data has been analyzed using SPSS statistical program. Besides demographic variables and descriptive statistics, exploratory factor analysis, Cronbach alpha, correlation and regression analysis have been done. As a result of the analyses, corporate governance scale's reliability and validity has been tested and relationship between factors has been obtained. On the other hand, evaluations have been done about the levels of corporate governance in logistics enterprises. Results have been brought into use of logistics enterprises and academicians. Keyword: Corporate Governance, Supply Chain Network Governance, PLS-SEM Corporate Social Responsibility, Transparency, Third Party Logistics Service Providers