Ergenlerin algıladığı ebeveynler arası çatışmanın yeterlik, içe yönelim ve dışa yönelim problemleri açısından incelenmesi
The relationship between interparental conflict and competence, internalizing and externalizing problems of adolescents
  1. Tez No: 454862
  2. Yazar: GÜLÇİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERMİN ÇİFTÇİ ARIDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveynler arası çatışma, aile, evlilik, cinsiyet, ergenlik, yeterlik, sosyal yeterlik, ders dışı etkinlikler, akademik başarı, içe yönelim problemleri, dışa yönelim problemleri, Interparental Conflict, family, marriage, sex, adolescence, competence, extracurricular activities, social competence, academic achievement, internalizing problems, externalizing problems
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez, 11-18 yaş aralığındaki ergenlerin algıladığı ebeveynler arası çatışma ile yeterlik, içe yönelim ve dışa yönelim problemleri arasındaki ilişki ve yordayıcılığı inceleme amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla birlikte, Çocukların Algıladığı Evlilik Çatışması Ölçeği'nin ergenler için geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Araştırmaya, 11-18 yaş arasındaki 479 ergen ve 229 ergenin annesi katılmıştır. Ergenler, Çocukların Algıladığı Ebeveynler arası Çatışma Ölçeğini, 11-18 Yaş Gençler için Kendini Değerlendirme Ölçeğini ve kişisel bilgi formunu; anneler ise O'leary ve Porter Evlilik Çatışması Ölçeği'ni doldurmuştur. Bulgulara göre, ergenlerin algıladığı ebeveynler arası çatışma ile toplam yeterlik arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenememiştir. Ebeveynler arası çatışma ve ders dışı etkinlikler arasında pozitif ve anlamlı ilişki; sosyal yeterlik ve akademik başarı arasında anlamlı ve negatif ilişki olduğu görülmektedir. Ergenlerin algıladığı ebeveynler arası çatışma; etkinlik, sosyal yeterlik ve akademik başarının düşük düzeyde yordayıcısıdır. Ergenlerin algıladığı ebeveynler arası çatışma ile içe yönelim, dışa yönelim ve toplam problem arasında güçlü ve pozitif bir ilişki olduğu görülmektedir. Ebeveynler arası çatışma içe yönelim, dışa yönelim ve toplam problemlerinin yordayıcısı olduğu saptanmıştır. İncelemeler sonucunda, Çocukların Algıladığı Evlilik Çatışması Ölçeği'nin, 11-18 yaş aralığındaki ergenler için geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis is examining the relationship between interparental conflict perception of adolescents competence, internalizing and externalizing problems of adolescents whose age between 11-18. Also, reliability and validity analyses of Children's Perception of Marital Conflict Scale are conducted. 479 Adolescents and 229 mothers are participated to research. Adolescents completed Children's Perception of Marital Conflict Scale and Self Evaluation Scale for 11-18 Youth. Mothers completed O'leary Porter Marital Conflict Scale. According to results, it is observed that perceived interparental conflict of adolescents has a positive strong relationship between activities and negative/strong relationship with social competence and academic achievement. Perceived interparental conflict is predictor of their activities, social competence and academic achievement. In addition, there is a strong and positive relationship between internalizing, externalizing and total problems of adolescents. When their perception of marital conflict increases, their internalizing, externalizing and total problems increase. In addition; it is determined that interparental conflict is the predictor of internalizing, externalizing and total problems of adolescents. It is proved that perceived Marital Conflict Scale is relaible and valid for adolescents whose ages are between 11-18.