İlköğretim okulu yöneticilerinin yeni bilim liderlik davranışlarına ilişkin görüşleri
The opinions of the elementary school administrators on yhe new science leadership behaviors
  1. Tez No: 454863
  2. Yazar: ŞERİFE AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantum Liderlik, Karmaşık Sistemlerde Liderlik, Kaos, Yeni Bilimde Liderlik, Okul Yöneticileri, Quantum Leadership, Leadership in Complex Systems, Chaos, Complexity, Leadership in New Science, School Management
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
20. yüzyılın başlarında, Einstein'ın görelilik teorisi ve kuantum fiziği, Newton fiziğini tartışmaya açmış ve“yeni bilimin”tohumlarını ekmiştir. 20. yüzyıl ile yeni bilim olarak adlandırılan bilim felsefesi araştırma, paradigma ve yöntemlerde değişimlere neden olmuştur. Yeni biliminden doğan bu değerler dizisi ve yeni yönelimler sosyal bilimleri de kaçınılmaz olarak etkilemiştir. Fen bilimleri alanında yaşanan söz konusu bu paradigmatik dönüşümün bir uzantısı olarak sosyal bilimler alanındaki etkileri, toplumsal olarak eğitime ve dolayısıyla okullara karşı geliştirilen bakış açısındaki değişiklikler şeklinde görülmüştür. Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin görüşlerine göre yeni bilimin temel ilkelerine dayalı liderlik anlayışını irdelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2015 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Üsküdar ilçesinde görev yapmakta olan 150 okul yöneticisi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen“Yeni Bilim Liderlik Ölçeği”ile toplanmıştır. Ölçek beş boyuttan ve toplam 36 maddeden oluşan likert tipi bir ölçektir. Araştırmanın verilerinin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma, t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde araştırmaya katılan okul yöneticilerinin gösterdiği yeni bilim liderlik düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür.“Tamamlayıcılık”boyutu en yüksek düzeyde gösterilen yeni bilim liderlik davranışı olmuştur.“Anlamsal ve Kaotik Karmaşıklık”boyutu en düşük düzeyde gösterilen yeni bilim liderlik davranışı olmuştur. Erkek okul yöneticileri“Belirsizlik ve Tahmin Edilemezlik”boyutundaki liderlik davranışlarını kadın yöneticilerden daha çok gösterdiklerini düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
At the beginning of 20th Century, Einstein`s The Theory of Relativity and Quantum Physics initiate questioning the Newton's Physics and create the cores of New Science. Through the 20th Century Science Philosophy named as New Science caused different and lasting changes via researches, paradigms and methods. The chain of these values and the new trends raised from the New Science impacted Social Science as well. As an extension to this change, Education and Consideration of Schools have been impacted. The intention of this research is examining the leadership based on New Science and identifying the School managers opinions regarding the New Science. The research has been implemented to the 150 school managers working within the year 2014-2015 in İstanbul Üsküdar province. Research data were collected with the“New Science Leadership Scale”which had been newly developed by the researcher. In evaluation phase of the research mean values, standard deviation, T Test , One way ANOVA analysis, LSD Post hoc has been used. At the end of the research, the research proofs had been examined and it has been shown that the managers who attended to the research have higher than average New Science Leadership attitude.“Complementarity”dimension is the highest new science leadership behaviour.“Semantic and chaotic complexity”dimension is the lowest new science leadersip behaviour. It has been thought that male school managers perform new science leadership behaviour on“uncertainty and unpredictability”dimension better than female school managers.