The relationship between management models and organizational innovativeness
Yönetim modelleri ile örgütsel yenilikçilik arasındaki ilişki
  1. Tez No: 454861
  2. Yazar: ZAYNEB BOUKARİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BÜYÜKBALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim Modeli, Yenilikçilik, Çağdaş Yönetim, Modern Yönetim, Management Model, Innovativeness, Contemporary Management, Modern Management
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bugün, geleneksel bir organizasyon olarak hareket etmek, pazarda hayatta kalmak için yeterli değildir. Kuruluşlar, kendilerini rakiplerinden ayırmak için yeni iş modelleri ve yeni yönetim modelleri oluşturmalıdır. Yönetimin organizasyonel yenilikçiliği besleyen bir iç ortam yaratma konusundaki kritik rolü birçok çalışmada vurgulanmıştır. Değişen iş şartlarına rağmen, çoğu organizasyon yönetim modellerini tasarlarken hala aynı eski prensipleri kullanıyor ve aynı eski prensipleri benimsiyor. Bu nedenle, mevcut yönetim modellerinin, şirketin örgütsel hedefleri doğrultusunda yeni rekabet ortamına uyması için yönetim prensiplerini akıllıca birleştirip akıllıca seçerek yeniden keşfedilmesi önerilmektedir. Bu düşünceyi takiben, bu çalışmanın temel amacı, dört genel yönetim modeli, yani; Keşif modeli, görev modeli, bilim modeli ve planlama modeli; Ve örgütsel yenilikçilik boyutları; Ürün, pazar, süreç, davranışsal ve stratejik yenilikçilik arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Aşağıdaki bölümlerde öncelikle“Yönetim Modelleri”çerçevesinin ve Örgütsel Yenilikçilik kavramının bir literatür taraması sunulacak ve sonra dört yönetim modeli ile örgütsel yenilikçilik arasındaki ilişki kavramsal bir model içerisinde açıklanmakta ve daha sonra hipotezler geliştirilmektedir. Çalışmanın son bölümünde, tartışılan ilişki üzerine bir araştırma ortaya konmuştur. Bu araştırma, Yıldız Teknik Üniversitesi Technopark'taki firmalar ile anket yoluyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, yönetim modellerinin örgütsel yenilikçiliğin ortaya çıkışını teşvik etmede önemli bir rol oynadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, acting as a traditional organization is not enough to survive in the marketplace. Organizations have to create new business models and new management models to differentiate themselves from their competitors. They have to innovate in order to adapt with the new path of doing work. The critical role of management on the creation of an internal environment which fosters organizational innovativeness has been the main emphasis in many studies. Despite of the changing conditions introduced to the contemporary business environment, most organizations are still using the same old practices and adopting the same old principles while designing their management models. Therefore, it is suggested that current management models should be reinvented through combining and smartly choosing the management principles in accordance with the company's organizational objectives to fit to the new competitive environment. Following this vein of thought, the main purpose of this study is to explore the relationship between four generic management models; namely; discovery model, quest model, science model, and planning model; and organizational innovativeness dimensions; namely, product, market, process, behavioral, and strategic innovativeness. The framework is discussed with reference to the management models suggested by Julian Birkinshaw. In the following sections, first a literature review of the“Management Models”framework and the concept of Organizational Innovativeness will be presented, then the relationship between the four management models and the organizational innovativeness are explained within a conceptual model and then hypotheses are developed. In the last section of the study, a research on the relationship discussed is put forth. This research had been carried out with the firms of Yıldız Technical University's Techno park through a questionnaire. As a result of the research, findings supported the view that management models play a significant role in fostering the emergence of organizational innovativeness.