Belirsizliğe tahammülsüzlük ve psikolojik sermayenin değişime hazır bulunuşluk üzerindeki etkisi
Effect of intolerance of uncertainity and psychological capital on change readiness
- Tez No: 454867
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ERDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Psikolojik Sermaye, Değişime Hazır Bulunuşluk, Intolerance of Uncertainty, Psychological Capital, Change Readiness
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Belirsizliğe tahammülsüzlük ve değişime hazır bulunuşluk arasındaki ilişkide psikolojik sermayenin aracılık rolünü belirlemek çalışmanın temel amacıdır. Çalışmanın örneklemi bankacılık sektöründe çalışan 421 kişiden oluşmaktadır. Değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için“Belirsizliğe Tahammülsüzlük”,“Psikolojik Sermaye”ve“Değişime Hazır Bulunuşluk”olmak üzere üç ayrı ölçek kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler IBM SPSS programı yardımıyla çözümlenmiştir. Veriler üzerinde faktör analizi, Cronbach alpha, Pearson momentler çarpımı korelasyonu, regresyon analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, belirsizliğe tahammülsüzlüğün değişime hazır bulunuşluğu negatif bir şekilde etkilediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca, belirsizliğe tahammülsüzlüğün psikolojik sermayeyi negatif bir şekilde etkilediği, psikolojik sermayenin ise değişime hazır bulunuşluğu pozitif bir şekilde etkilediği bulunmuştur. Aracılık rolüne ilişkin yapılan analiz sonucunda ise, belirsizliğe tahammülsüzlük ve değişime hazır bulunuşluk arasındaki ilişkide psikolojik sermayenin aracılık rolünün olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışanların belirsizliğe tahammülsüzlüklerinin değişime hazır bulunuşlukları üzerindeki negatif etkisi psikolojik sermaye aracılığıyla ortadan kalkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine a mediating role of the psychological capital in the relationship between intolerance of uncertainty and change readiness. The data comprised of 421 employees from a banking sector. Employees completed 12-item intolerance of uncertainty scale, 24-item psychological capital scale, and 12-item change readiness scale. Factor analysis, reliability analysis, correlation analysis and regression analysis were conducted using the statistical program SPSS. The results of analysis show that psychological capital mediates the relationship between intolerance of uncertainty and change readiness. Psychological capital has the ability to buffer negative consequences of intolerance of uncertainty on change readiness.