Sosyal girişimcilik ve Türkiye'de ödül almış genç sosyal girişimcilerin profilleri üzerine bir araştırma
Social entrepreneurship and a study on the profile of young social entrepreneur who have received awards in Turkey
  1. Tez No: 454866
  2. Yazar: AYTEN CANBAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Girişimcilik, Sosyal Girişimci, Sosyal Girişimcilerin Profilleri, Social entrepreneurship, Social entrepreneur, Profile of Social entrepreneurship
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sosyal girişimciler, piyasa odaklı girişimcilik yaklaşımı ile sosyal sorunların çözümüne katkı sağlamayı hedefleyen bireylerdir. Çalışmanın ana konusunu oluşturan Sosyal girişimciler, günümüzde girişimciliğin ticari alanda ve gelir amacıyla yapılabileceği yönündeki geleneksel anlayışı değiştirerek bu doğrultuda yeni bir çalışma alanı yaratmaktadır. Bu kişiler, piyasanın kendi başına çözemediği, pazar çözümlerinin henüz üretilmediği veya mevcut yöntemlerin bulunmadığı, hükümet politikalarının değinmediği sorunlara ve toplumsal ihtiyaçlara eğilmekledir. Toplumsal ihtiyaçların çözümünde ise finansal olarak değer yaratacak işletmelerin kurulmasını sağlarlar. Piyasa gereksinimlerine göre çalışmış olsalar da pazar işleyişini değiştirmeyi hedeflemektedirler. Bu tez çalışması Sosyal Girişimcilerin Profillerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Türkiye'de ödül alarak sosyal girişimci unvanını alan bireyler hedef kitle olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda sosyal girişimcilerin kim olduğu ve toplumsal sorunları hangi metotlar geliştirerek çözdükleri araştırılmaktadır. Tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde; girişimci, sosyal girişimci, girişim modeli tanımları ve bu girişimcilerin hangi sektörle ilişkili oldukları, ikinci bölümde; sosyal girişimcilerin bireysel ve sosyal özellikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırma sonuçlarına yer verilerek sosyal girişimcilerin genel bir profili belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
Social entrepreneurs with oriented entrepreneurial approach who aim to contribute to the solution of social problems. Nowadays, social entrepreneurs who form the main subject of this study creates a new working area by changing conventional understanding in commercial field with the aim of revenue. These people approach to find out some issues about marketing. These are about some marketing solutions which are non-existing method approaches so far, government policies and the social needs. They provide the financial value in the solution of social needs. Although they work according to market needs, they aim to diversify market process. The study of thesis was researched with the aim of determine the profile of social entrepreneurs. Social entrepreneurs who have received award by the name of social entrepreneur title in Turkey, were specified as target group. In this context, the social problems in which methods to be solved and who the social entrepreneur's information are researched. The thesis study consists of three parts. In the first section contains some definitions about social entrepreneur, entrepreneurship models as well relevant to which sector and in the second section; the features of personal and social are investigated. The research results and public profile for social entrepreneurs are stated in the third section.