2000 yılından günümüze kadar illüstrasyonun genişleyen uygulama alanlarının ve yeni illüstrasyon tekniklerinin incelenmesi
A research of the evolving illustration applications and new techniques of illustration which appeared after the year 2000 till today
  1. Tez No: 454890
  2. Yazar: UMAY DURU EKŞİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IRMAK AKÇADOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, illüstrasyon teknikleri, illüstratör, teknoloji, ilham kaynakları, Illustration, illustration techniques, illustrator, technology, inspiration
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tezin amacı yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak, 2000 yılından itibaren günümüze kadar süregelen zaman dilimi içerisinde illüstrasyon sanatında yer alan yeniliklerin, eğilimlerin, tekniklerin, değişen ve gelişen uygulama alanlarının araştırılmasını kapsamaktadır. İllüstrasyon sanatı kitap resimleme, reklam ajanslarında verilen brief'e göre hazırlanan kampanyalar, ambalaj tasarımı, ürün ve afiş illüstrasyonları, gibi belirli konsept hazırlanması istenen ürünlerin bulunduğu alanları kapsamaktadır. İllüstrasyonun tarihi ile başlayan çalışma, tüketimin ve kapitalizmin yaygınlaşması ile illüstrasyonun toplum içerisinde değişen önemini anlatmaktadır. Satış amacı ile pazara sunulan pek çok ticari üründe illüstratörler tarafından tasarlanan grafik anlatımlar yer almaktadır. Bu tasarımların çoğu grafik çizim ağırlığındadır. Farklı olma ihtiyacı ile insanlar özel tasarımlarla hazırlanmış objelere ilgi duymaktadır. Alıcının kişiliğini ve ait olduğu sosyal sınıfı belirlemek amacıyla kullandığı objeler tüketicinin sosyal ihtiyacı haline gelmiştir. Bu farklılıkları tasarlayan dünya genelindeki tüm illüstratörlere kendilerini uluslararası alanda tanıtmak ve ürünlerini tanıtarak satışlarını yapmalarına olanak sağlayan birçok web sitesi 2000 yılından sonra açılmıştır. Sosyal medyanın da büyüyüp genişlemesi ile kişisellik, özgünlük ve yaratıcılık amacı ile yeni ifade biçimleri oluşmuş ve illüstratörlerin hem eserlerini sergileyip, hem de satış yapabileceği siteler yaratılmıştır. Bu siteler hem illüstratörler için esin kaynağı, hem de başka illüstratörlerle iletişim halinde olabileceği ve portfolyolarını dünyaya tanıtabileceği özelliklere sahiptir. Aynı zamanda kendi reklamını yapma imkanı veren sosyal medya sayesinde illüstratörler kendi markalarını kolayca yaratabilmekte veya freelance çalışarak uluslararası birçok firmayla iş birliği içerisinde bulunabilmektedir. Tüm bu yeni oluşumların etkisiyle illüstrasyon alanındaki gelişmeleri incelerken, eski ile yeninin harmanlandığı, yeni nesil eğilimlerin ve teknolojilerin sağlamış olduğu yenilikler ve farklı disiplinler ile olan işbirlikleri de araştırma kapsamına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to make a research parallel to the new technological advances, new techniques in the present trends of illustration and investigate the changing and evolving illustration applications after the technological developments which appeared after the year 2000. The illustration covers book illustration, campaigns prepared on the basis of texts given by the advertising agencies, packaging illustrations, product illustration, and posters of a certain concept. The research begins with the history of the illustration and continues by changing importance of illustration which effected by the spread of consumption and capitalism. Humanity have shifted to the special design objects since the motive of being different is popular. In many objects presented to the bazaar, graphics in new products plays an important role in the sales of the new product. People have turned their faces to the objects of individual character in order to indicate the social group to which they belong to and illustration here has an important role in the sales of the new product. By the growth and expansion of social media, new forms of expression in illustration have appeared to underline originality, creativity and many new illustration sites have appeared for illustrators to sell their art and share these sites as a showcase. These sites have eclectic characteristics which can be both a source of inspiration for illustrator, as well as socialise with other illustrators and also a portfolio to present the illustrator and his/her art. Illustrators can easily create their own brands or cooperate with many international clients to stand as a freelancer presenting their art in these international art channels. While exploring the developments of illustration with the influence of all these new formations, channels, links established with the different disciplines and the breakthroughs through which the new generation trends and technologies can be landed with old and new illustrations styles which are constitute the basis of this research.