Dijital illüstrasyonun 2000 yılından günümüze gelişimi ve yayın grafiğindeki yeri
Advancement of digital illustration since 2000 and its plays in print media
  1. Tez No: 585314
  2. Yazar: KADRİ ATILAY AŞKAROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRBÜZ DOĞAN EKŞİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Dijital İllüstrasyon, Yayın Grafiği
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
İllüstrasyonun tarihi, mağara resimlerine kadar dayanmaktadır. Süsleme, açıklama gibi amaçlarla kullanılan bir iletişim aracıdır. Bu nedenle toplumla iç içe olmuş, toplumdan hem etkilenmiş hem de etkilemiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte dijitalleşme sürecine de dahil olan illüstrasyon, dijital illüstrasyon alanına sahip olmuş ve disiplinler arası bir bağ konumuna gelmiştir. Geleneksel yöntemlerle yapılan çalışmaları korumakla birlikte onları dijital ortamda tekrar değerlendirmek mümkün hale gelmiştir. Bilgisayar destekli programların artması ve bu programların sanata ve sanatçılara sağlamış olduğu imkanlar büyük ölçüde artmıştır. Teknolojik gelişmeler sayesinde, daha uzun süre koruma ve tekrar oluşturma konusunda büyük bir hız ve kolaylık sağlanmıştır. Süreli basılı yayınlarda bu hız ve kolaylık büyük önem taşımaktadır. Dijital illüstrasyon, gelişen bu imkanlar dahilinde yayın grafiği alanında son yıllarda önemli bir rol oynamaktadır. Hızlı üretilebiliyor ve hızlı bir şekilde baskı sürecine geçebiliyor olması, bu önemin etkenlerinden birisidir. Bu tezde, illüstrasyonun gelişimi ve dijital illüstrasyonun ortaya çıkmasını sağlayan gelişmelerle birlikte, dijital illüstrasyonun hangi basılı yayınlarda kullanıldığı incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The history of the illustration goes back to the cave paintings. Decoration is a communication tool used for purposes such as explanation. For this reason, it is intertwined, both affected and influenced by the society. With the developing technology, the illustration has been involved in the digitalization process and has become an interdisciplinary link. While preserving traditional methods, it has become possible to re-evaluate them in the digital environment. The increase in computer-based programs and the opportunities that these programs provide to art and artists have greatly increased. Depending on developing technology, a rapid speed and convenience has been provided in order to organize the works, to protect them for a longer time and to recreate them. This speed and convenience is of great importance in periodicals. Digital illustration has been playing an important role in broadcast graphics in recent years. The fact that it can be produced quickly and can be quickly transferred to the printing process is one of the factors of this importance. In this thesis, the development of illustration and the developments that lead to the emergence of digital illustration will be examined in which printed publications are used.