Katabasis revisited: A comparative study of the fantasy worlds of John Ronald Reuel Tolkien and Ursula Kroeber le Guin
Katabasis yeniden: John Ronald Reuel Tolkien ve Ursula Kroeber le Guin'in fantezi dünyalarının karşılaştırmalı incelenmesi
- Tez No: 454891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİONA GAİL TOMKİNSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Katabasis, Bildungsroman, Quest, Low Fantasy, High Fantasy, Ursula Kroeber Le Guin, John Ronald Reuel Tolkien
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Antik Yunan edebiyatında katabasis dönemin en önemli edebi kahramanlarının ya oluşum romanı ile psikolojik olarak ya da fiziksel anlamda yer altına serüven tamamlamak için indiklerini deneyimledikleri bir edebi motif idi. Bu motif edebiyatta her bir edebi dönem içinde fantezi edebiyatının kahramansal ve efsanevi hikayelerinin içinde gelişimiyle birlikte evrim geçirmiş ve temasal anlamda yinelenerek var olmayı sürdürmüştür. Bu anlamda, bu tezin amacı John Ronald Reuel Tolkien'in Hobbit (1937) ve Yüzüklerin Efendisi (1954) veSilmarillion (1977) eserleriyle karşılaştırmalı olarak UrsulaKroeber Le Guin'in Yerdeniz altılaması olan Yerdeniz Büyücüsü (1968), Atuan Mezarları (1970), En Uzak Sahil (1972), Tehanu (1990), Yerdeniz Öyküleri (2001) ve Öteki Rüzgar (2001) eserlerinde katabasis motifinin oluşum romanı etkisiyle birlikte nasıl yer aldığı ve bu iki yazarın düşük ve yüksek fantezileri bu amaçla kendi kurgusal dünyalarında nasıl yapılandırdıklarını incelemektir. Anahtarkelimeler: Katabasis,Oluşum Romanı, Serüven, DüşükFantezi, YüksekFantezi, Ursula Kroeber Le Guin, John Ronald Reuel Tolkien
Özet (Çeviri)
Katabasis in the ancient Greek was an important literary motif since most of its greatest literary heroes experienced it either psychologically together with a bildungsroman point of view or with a physical movement of going underground to contemplate their quest. This motif has survived in literature throughout each literary era and with the development of fantasy literature, it evolved and was revisited in heroic and legendary stories. In this respect, this thesis aims to discuss how the motif of katabasis is applied with bildungsroman effects in John Ronald Reuel Tolkien's, The Hobbit (1937), The Lord of the Rings (1954) trilogy and The Silmarillion (1977) in comparison to Ursula Kroeber Le Guin'sEarthseahexalogyA Wizard of Earthsea (1968), The Tombs of Atuan (1970), The Farthest Shore (1972), Tehanu (1990), Tales from Earthsea (2001), The Other Wind (2001) and how both of these authors make use of low and high fantasy elements to construct their imaginary worlds.