Rereading football in the postmodern era in Turkey: Research on fans and sponsorship activities of the great triad
Türkiye'de postmodern dönemde futbolu yeniden okumak: Üç büyüklerin taraftarları ve sponsorluk faaliyetleri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 454906
  2. Yazar: AHMET GÖKÇE ASLANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN HÜRMERİÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, İletişim Bilimleri, Sociology, Sports, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Endüstrisi, Popüler Kültür, Futbol Endüstrisi, Üç Büyükler, Sponsorluk, Taraftar Kategorileri, Culture Industry, Popular Culture, Football Industry, The Great Triad, Sponsorship, Fan Categories
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Günümüzde hem küresel anlamda hem de ulusal boyutta futbol, bir popüler kültür ürünü olarak metalaştırılmış ve ticari amaçlar doğrultusunda bireylere sunulmaya başlanmıştır. Postmodern dönem ile birlikte futbolun endüstrileşme sürecinin Türkiye'deki futbol kültürünü, Üç Büyükler'in (Beşiktaş Jimnastik Kulübü, Fenerbahçe Spor Kulübü ve Galatasaray Spor Kulübü) ve taraftarların futbola bakış açılarını nasıl değiştirdiğini ortaya koyan bu çalışma, konu ile ilgili detaylı yazın taramasının ardından iki ayaklı bir araştırma ile tamamlanmıştır. Araştırmada elde edilen tüm veriler karşılaştırmalı olarak değerlendirilerek, Türkiye futbolunun 1980 sonrası yaşadığı endüstriyel dönüşüm, bu dönüşümün futbol kulüplerini nasıl etkilediği ve taraftarların yaşadığı değişim, sponsorluk faaliyetleri üzerinden incelenmiştir. Araştırma sonucunda; futbol kulüplerinin şirketleşerek taraftarları müşteri olarak tanımlamaları ve taraftarların da tüketim odağında futbola yönelimleri neticesinde futbolun oyun veya spor yapısından çıkıp sponsorluk faaliyetleri gibi ticari amaçlar doğrultusunda şekillendirilmesi dikkat çekici noktalar olarak ön plana çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Football in today's world has been commodified as a popular culture product, as well as being offered to individuals as per commercial purposes on both a global and a national level. Revealing how the industrialization process of football in Turkey has changed the football culture, as well as perspectives of The Great Triad (Beşiktaş Gymnastics Club, Fenerbahçe Sports Club and Galatasaray Sports Club) and fans towards football along with the postmodern era, this study includes a thorough literature review about this topic and is complemented with a two-step research. Acquired from the research, all data was assessed comparatively to scrutinize the industrial transformation of the Turkish football after 1980, as well as how this transformation impacted football clubs and the fans. In this framework football clubs and the fans will be examined via the sponsorship activities. Amongst the key findings of the study are football clubs' redefinitions of the fans as customers, after becoming incorporated and football, being shaped according to commercial purposes such as sponsorship activities, rather than its nature as a game or a sports event, as a result of fan tendencies towards football with consumption, being at the center.