Nature of motion image in association with framing and exhibition
Hareketli görüntünün çerçeveleme ve sergileme kavramlarıyla ilişkili doğası
- Tez No: 454905
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÜÇHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Performing and Visual Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: hareketli görüntü, çerçeve, kadraj, sinema, video, sergileme, motion image, frame, framing, cinema, video, exhibition, screen
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
İmgeyi bir yere taşımak, asmak amacıyla çevresine geçirilen sert kenarlık diye tanımlanan çerçeve, resimde kompozisyonu belirleyen ve izleyicinin bakışını düzenleyen bir form olarak sanat tarihindeki yerini almıştır. Fotoğrafın icadıyla birlikte çerçeveye baskı yapan, çerçeveden kurtulmaya çalışan resimlere rastlanmıştır. Kısa süre içerisinde; hareketli nesneleri yakalayıp çerçeveleme uğraşı, enstantane fotoğrafı bir film beklentisine dönüştürmüştür. Sinemanın karşılaştığı en temel sorunlarından biri, film görüntüsünün sınırlılığıyla ilgilidir. Kamera vizörünün çerçevesine giren nesneler, bir yüzeyin üzerinde; tıpkı resimde olduğu gibi iki boyutlu yansırlar. Bu noktada; ekranın dış kenarları, film görüntüsünün, sinematografik kadrajların bir çerçevesi niteliğinde midir; yoksa o kenarlar, gerçekliğin sadece bir bölümünü içine alan bir pencerenin kenarları gibi mi işlev görmektedir? Bu sorular, ekranın sınırlarını genişletme isteği konusunda karşıt fikirlerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Çeşitli ekran boyutlarıyla veya bölünmüş ekranla ilgili denemeler, standart dikdörtgen şeklin sanatsal açıdan ne kadar tatmin edici olduğu tartışmasını gündeme getirmiştir. Çoklu kanal gösterimi gibi sergileme tekniklerinin yardımıyla sınırlı çerçevenin kaldırılmasıyla birlikte tekil görüntünün kırılması, sinemada olmasa da çağdaş sanatta kendine yer bulmuştur. Video tekniği sayesinde sinema, kara kutusundan kurtulurken; yıllardır bakışını merkezi perspektifle tek ekrana yöneltmiş olan seyircinin pek çok ekran arasında dolaşmaya mecbur tutulması, çağdaş sanatın yeni bir tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmanın araştırma konusu, hareketli görüntünün“çerçeveleme”ve“sergileme”kavramlarıyla ilişkili doğasını, tarihsel süreci içerisinde Bazin, Deleuze, Bonitzer, Arnheim gibi kuramcıların görüşlerini karşılaştırarak ve filmlerden, sanat eserlerinden örnekler vererek incelemektir.
Özet (Çeviri)
Defined as a rigid border fit around an image to carry or hang it, the frame has gained its place in the art history as a form that identifies the composition in a picture and arranges the vision of the viewer. Then the invention of photography brought together some paintings that put pressure on the frame, and tried to get rid of it. Shortly after, the effort to capture and frame the mobile objects turned the instantaneous picture into an expectation of film. One of the main problems cinema has been facing is the limitation of the film image. Objects within the frame of camera's viewfinder are reflected on a surface in two dimensions as in painting. At this point, do the edges of screen serve as a frame of the film image, cinematographic frames, or as the edges of a window that includes only a part of reality? These questions led to the emergence of contradicting opinions regarding the desire to extend the borders of the screen. Experiments on various screen sizes or split screen gave rise to the debate on how satisfactory the standard rectangular shape is artistically. Break of the singular image along with the removal of the limited frame, with the help of exhibition techniques such as multiscreen projection, has found its place in modern art rather than cinema. Thanks to the video technique, cinema got rid of its dark room, and a new debate of modern art started with regards to enforcement of audience towards wandering among many screens as opposed to a single screen through a central perspective, which was dominant for long years. The subject matter of this study is to examine the nature of motion image with regards to“framing”and“exhibiting”concepts through comparison of the opinions of theorists such as Bazin, Deleuze, Bonitzer, and Arnheim throughout the historical timeline, and examples from films and artistic works.