Eğitim yönetimi alanındaki kuram-uygulama boşluğunun nedenleri ve çözüm önerileri
Reasons and solution suggestions about theory-practice gap in educational administration field
- Tez No: 454922
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF BADAVAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, kuram, uygulama, boşluk, nedenler, çözüm önerileri, kuram-uygulama boşluğu, Educational administration, theory, practice, gap, reasons, solution suggestions, theory-practice gap
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Kuram-uygulama boşluğu“kavram, görüş ve teorilerin profesyonel koşullarla ilişkilendirilememesi ve uygulanamaması”olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, eğitim yönetimi alanındaki kuram-uygulama boşluğunun nedenlerini ve kuram-uygulama boşluğunun giderilmesi için çözüm önerilerini uygulamacıların ve araştırmacıların görüşlerine dayalı olarak belirlemektir. Alt problemler aracılığıyla nedenler ve çözüm önerileri ile ilgili katılımcıların görüşlerinin bazı değişkenlere göre fark gösterip göstermediği test edilmiştir. Çalışma, tarama modelindedir. Araştırmaya 380 okul yöneticisi, 50 il ve ilçe eğitim yöneticisi, 57 eğitim yönetimi araştırmacısı katılmıştır. Veri, araştırmacı tarafından geliştirilen, her bir örneklem için düzenlenerek kullanılan Eğitim Yönetiminde Kuram-Uygulama Boşluğunun Nedenleri ve Eğitim Yönetiminde Kuram-Uyulama Boşluğunun Giderilmesi İçin Çözüm Önerileri anketleri ile toplanmıştır. Veri frekans dağılımı, yüzde, ki-kare testi, betimsel ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Uygulamacılara göre araştırma sonuçlarının paylaşılmaması, araştırmaların uygulamacıların ihtiyaçlarına yönelik olmaması kuram-uygulama boşluğunun nedenleri arasında öne çıkanlardır. Öğretim kademesi, ilçenin sosyo-ekonomik durumu, yaş ve lisansüstü eğitim alıp almama değişkenleri açısından bazı nedenlerde okul yöneticilerinin görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Lisansüstü eğitime katılım değişkeni açısından il ve ilçe eğitim yöneticilerinin görüşleri arasında çalıştıkları kurumlarda araştırma sonuçlarıyla uyumlu uygulamalar yapmalarını destekleyen bir iklim olmaması maddesi için anlamlı farklılık saptanmıştır. Araştırmacılara göre araştırmacılar ile eğitim yöneticileri arasında iletişim kanallarının olmaması, araştırmacıların çalışmalarını atanma-yükselme ölçütlerine yönelik yapmaları, araştırmacıların okullardaki gerçek koşulların farkında olmamaları kuram-uygulama boşluğunun nedenleri arasında ön plana çıkanlardır. Unvan değişkeni için eğitim yönetimi alanındaki sorunların çözümüne yönelik araştırma yapmanın zaman gerektirmesi maddesi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Katılımcılar, mesleklerine göre kuram-uygulama boşluğunun nedenleri ile ilgili farklı düşünmektedirler. Uygulamacıların görüşlerine göre kuram-uygulama boşluğunun giderilmesi için en sık belirtilen çözüm önerileri araştırmacı ve okul yöneticileri arasındaki iletişimin kolaylaştırılması, araştırmacıların uygulamaya dönük araştırma yapmalarının teşvik edilmesi olmuştur. Çözüm önerileri ile ilgili okul yöneticileri ile il ve ilçe eğitim yöneticilerinin görüşlerinde lisansüstü eğitime katılım değişkenine göre“okul, il ve ilçe eğirim yöneticisi atama ve yükseltme ölçütleri arasına eğitim yönetimi alanında yükseklisans yapmış olma koşulunun eklenmesi”maddesinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Araştırmacılara göre kuram-uygulama boşluğunun giderilmesi için çözüm önerileri arasında en sık belirtilenler, araştırmacılarla eğitim yöneticileri arasındaki iletişimin kolaylaştırılması, kurumların uygulamayla ilgili araştırmaların yapılmasını desteklemesi, kuram-uygulama ilişkisini ele alan çalışmaların desteklenmesidir. Bağımsız değişkenler için istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Çözüm önerilerine meslek değişkeni açısından bakıldığında katılımcıların çoğunlukla benzer biçimde düşündüğü ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Theory-practice gap is described as“not to relate or apply the concepts, ideas or theories with professional conditions.”Aim of this study was to explore the reasons and solution suggestions for theory-practice gap in educational administration field according to the opinions of principals, provincial and district administrators of education and educational administration researchers. With sub-problems, the opinions of respondents about the reasons and solutions are tested in terms of some independent variables. The research was designed as descriptive. 380 principals, 50 provincial and district administrators of education, 57 educational administration researchers have participated to this research. Data was collected with Questionnaire About the Reasons of Theory-Practice Gap in the Field of Education Administration, Questionnaire About the Solution Suggestions of Theory-Practice Gap in the Field of Education Administration which were developed by researcher. Different forms for each group were used. Data was analyzed with frequency distribution, percentage, chi-square, descriptive and context analysis. According to practitioners's opinions not sharing the results of the research, unsuitability of conducted research with practitioner's needs were the most frequently said reasons for theory-practice gap. Statistically significant differences were found for some items in terms of level of education, socio-economic level of district, age and attending to postgraduate degree about principals's opinions. Statistically significant difference was found for not to have a supportive climate at their workplace to make applications appropriate with research results item, in terms of attending postgraduate school about provincial and district administrators' opinions. According to researchers's opinions not to have communication channels between researchers and educational administrators, making research according to appointment and promotion requirements by researchers, their lack of awareness about real conditions in schools were the most frequently said reasons for theory-practice gap. Statistically significant difference was found for making research to solve problems in educational administration requires time item, in terms of title variable. Respondents think different according to their professions about the reasons of theory-practice gap. According to practitioners's opinions facilitating the communication between researchers and practitioners, encouraging researchers to make studies related with practice were the most frequently said suggestions to close theory-practice gap. Statistically significant difference was found between principals' and provincial and district administrators' opinions for making a requirment to attend master about educational administration for appointment and promoting as principal or provincial and district administrator item, in terms of attending postgraduate degree. According to educational administration researchers's opinions facilitating the communication between researchers and practitioners, encouraging researchers to make studies related with practice, supporting the studies about theory-practice relations were the most frequently said suggestions to close theory-practice gap. A significant difference was not found in terms of independent variables. Respondents mostly think similar about solution suggestions according to profession variable.