Türkiye'de hastanelerin temel göstergelerinin incelenmesi
Investigation of fundamental indicators at hospitals in Turkey
  1. Tez No: 454954
  2. Yazar: İLKNUR FİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PAKİZE YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlıkta Dönüşüm, Hastaneler, Sağlık İstatistikleri, Health, Health System Reforms, Government and Private Hospitals, Vital Health Statistics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bireylerin yaşamlarını mutlu olarak sürdürebilmelerindeki en önemli etken“sağlıklı olma”dır. Sağlığın bozulması durumunda tedavi olmak amacıyla sağlık hizmetlerinden yararlanılır. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri sağlık göstergelerine bakılarak analiz edilir. Sağlık göstergelerin en önemli bileşeni ise hastanelerdir. Bu çalışmada Türkiye'nin sağlık sistemi hakkında bilgi verilmiş, 2002-2015 yılları arasında Türkiye'nin Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) ile temel hastane göstergelerindeki değişimi incelenmiştir. Ülkemiz SDP ile temel hastane göstergelerinde yıllar içinde gelişim göstermiştir, fakat bu gelişme OECD ülkeleri içerisinde çok büyük bir ilerleme anlamına gelmemiştir.
Özet (Çeviri)
The most important factor for an individual to lead a happy life is to be healthy. Individuals use the health care services for treatment in case of impairment of their health. Government's development level is analysed with the help of health indicators. Moreover, the most significant element of the health indicators is the hospitals. This study reports about the health delivery system in Turkey. Furthermore, the present study investigates the changes in Health Transformation Programme in Turkey and fundamental indicators at hospitals between the years 2002 and 2015. Health Transformation Programme in Turkey and fundamental indicators at hospitals made progress within the years, however the progress did not meet target of the most OECD countries.