Ameliyathanede çalışan hemşirelerin delici-kesici aletlerle yaralanma riski ve bunu etkileyen faktörler
Nurses working in the operating room drills-cutting tools,and factors affecting the risk of injury
- Tez No: 455013
- Danışmanlar: PROF. DR. HEDİYE ARSLAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, delici/kesici alet yaralanması, hemşire, Operating theatre, needlestick and sharp injury, nurse
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma, ameliyathane hemşirelerinin delici kesici alet yaralanmaları (DKAY) ve bunu etkileyen faktörlerin belirlemesi, bu yaralanmaların önlenmesi için alınması gereken tedbirler ve ameliyathane hemşirelerinin problem çözme yeteneklerinin değerlendirilmesi amacıyla, İstanbul?da faaliyet gösteren özel bir hastane grubunda çalışan ameliyathane hemşireleriyle yapılan tanımlayıcı bir araştırmadır. 1 Ocak ? 30 Nisan 2013 tarihleri arasında 85 ameliyathane hemşiresine, demografik özellikleri, DKAY, DKAY?dan korunmak için aldıkları önlemler ve problem çözme becerilerini değerlendirmek amacıyla 42 soruluk görüşme formu uygulanmıştır. Ameliyathanede görev yapan hemşirelerden elde edilen verilerin tanımlayıcı istatistiklerinde ortalama, standart sapma, oran ve frekans değerleri kullanılmış ve karşılaştırılmıştır. Kolmogorov simirnov testi, t testi, mann-whitney u test, ki-kare testi, fischer testi ve pearson korelasyon analizi kullanıldı. Faktörlerin iç tutarlılığı cronbach alpha ile değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde SPSS 21.0 programı kullanılmıştır. Çalışmaya katılan ameliyathane hemşireleri %43,5?i son bir yıl içerisinde 1-5 kez yaralanma yaşamıştır. Hemşirelerin %56,5?i lisans mezunudur. Çalışmanın yapıldığı hastanedeki ameliyathane hemşirelerinin %88,2?si en fazla genel cerrahi ameliyatlarına girmiş, en fazla sağ el ile yaralanma yaşamış, en çok yaralanma yaşadıkları saat %34,1 ile 08:00-11:59 saatleri arasındaki ameliyatlarda gerçekleşmiştir. Ameliyathane hemşireleri en çok sütur iğnesi takarken yaralanma yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Hemşireler büyük çoğunluğu yaralanma nedeni olarak hızlı hareket etmeyi göstermişlerdir. %56,5?i yaralanmadan sonra, yaralanan yüzeyi antiseptik solüsyon ile yıkamıştır. Hemşirelerin %52,9?u yaralanmayı rapor etmiştir. Bulaşıcı bir hastalığı olduğu bilinen hastanın ameliyatına giren hemşirelerin %34,1?i yaralanma yaşamıştır. Ameliyathane hemşirelerinin %81,2?si her zaman koruyucu önlemleri aldıklarını belirtmiştir. Hemşirelerin koruyucu önlemleri kullanmamasının en önemli nedeni ise rahat hareket edememek olmuştur. Yaralanma yaşayan hemşirelerin yaşları, ameliyathanede çalışılan süresi, yaralanma yaşamamış olanlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulmuştur. Bu araştırmanın sonunda, ameliyathanede çalışma süresi fazla olan hemşirelerin daha fazla yaralanma yaşadıklarını belirtmiştir. Bunun nedeni olarak, komplike ameliyatlara daha sık girmeleri ve ameliyat sırasında cerrahi ekibe daha fazla yardımcı olmaları neden olarak düşünülmüştür. Bu sonuç doğrultusunda hemşirelere, delici kesici alet yaralanmaları ve bunların sonucunda ortaya çıkabilecek bulaşıcı hastalıklar hakkında hizmet içi eğitim programlarının uygulanmasının yararlı olacağı düşünülmüştür. Hemşirelerin problem çözme yetenekleri çalışma süresi arttıkça artmaktadır. Bu nedenle işe yeni başlayan hemşirelere, problem çözme becerilerini geliştirmeye yönelik hizmet içi eğitim programları düzenlenmeli, problem çözme becerileri yöneticileri tarafından desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
This research, operating room nurses penetrating stab injuries, and to determine the factors that affect it, the precautions to be taken to prevent these injuries and it's a descriptive study aimed to evaluate problem-solving skills of the operating room nurses where in İstanbul in a private hospital group. During 1 January to 30 April 2013 to evaulate protect and problem solving skills of 85 operating room nurses, an interview form which contains 42 questions applied to them. Descriptive statistics of the data obtained from the nurses who work in the operating room, standard deviation, were used and compared with the rate and frequency values. Kolmogorov-smirnov test, t test, Mann-Whitney U test, chi-square test and Pearson correlation analysis was used to test fisher. The inernal consistency of the factors was assessed by Cronbach's alpha. SPSS 21.0 software was used for statistical analysis. Operating room nurses in the study 43,5% 1-5 times in the past year experienced personal injury. Nurses, 56,5% were graduated. Operating room nurses in the hospital of the study, 88,2% more than general surgery operations which have entered the maximum of injury experienced by the right hand, with the most common injuries experienced hours of 08:00 to 11:59 during the time of surgery was 34,1%. operating room nurses have noted that most suture needle injury when installing. Showed that the vast majority of nurses to move as fast as the cause of injury. 56,5% after injury, the injured surface removed her with an antiseptic solution. Nurses, 52,9% of reported injury. Surgery patients who are know to be an infectious disease nurses, 34,1% lived in injury. Operating room nurses, 81,2% stated that they always received preventive measures. Nurses does not use protective measures have been the most important reason for being able to move freely. Injury living in the age of the nurses, operating room working time of injury was signiflacantly higher compared to those who have never experienced. At the end of this study, the operating room nurses who work more hours than their injuries were identified. The reason for this complicated surgery to take more frequent and more to help the surgical team during surgery is considered as a cause. This result is in line with the nurses, that may arise as a result of stab injuries and their in-servise training on infectious diseases may be useful in the implementation of programs. Nurses working time increases with problem-solving abilities. For this reason, new recruits nurses in-service training programs organized to develop problem-solving skills, supported by managers.