Kapalı ortamda çalışan hemşirelerin anksiyete ve depresyon durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety and depression of the nurses working in closed environment
- Tez No: 455014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM IŞIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Anksiyete, Depresyon, Yoğun bakım, Nursing, Anxiety, Depression, Intensive care
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırma, kapalı ortamda çalışan hemşirelerin anksiyete ve depresyon durumlarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırmanın uygulanması, İstanbul ili Avrupa yakasında bir özel hastane grubundan izinler alınarak Şubat 2013-Mart 2013 tarihleri arasında yapıldı. Araştırma evrenini bir özel hastane grubunun kapalı birimlerinde görev yapan hemşireler oluşturdu. Örneklem olarak tüm evren alındı. Evrenin tümüne ulaşılarak 120 kullanılabilir anket formu elde edildi. Veriler literatür doğrultusunda hazırlanan bilgi formu ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği kullanılarak toplandı. Çalışmada elde edilen verilerin analizi, SPSS for Windows 21.0 programı ile yapıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatiksel metotların (Frekans,Yüzde,Ortalama,Standart Sapma) yanı sıra t-test, ki-kare test ve fischer test kullanıldı. Anlamlılık p< 0,05 düzeyinde değerlendirildi. Elde edilen veriler sonucunda, hemşirelerin % 60?nın lisans mezunu olduğu, % 70,8?inin bekar olduğu, % 77,5?inin çocuk sahibi olmadığı bulundu. Kapalı Ortamda Çalışan Hemşirelerin % 49,2?sinin ameliyathanede çalıştığı, % 82,5?inin işe girerken bölümünü kendi istekleri ile seçtikleri, % 56,7?sinin işten kısmen memnun olduğu, % 46.7?sinin işten memnun olmama sebepleri arasında ekonomik yetersizlikler olduğu belirlendi. Bakmakla yükümlü oldukları kişi ya da kişileri olan hemşireler anksiyete belirtileri göstermektedir. Meslekte çalışma süresine bakıldığında çalışma yılı arttıkça anksiyetenin azaldığı yani anksiyete skoru ile çalışma yılı arasında ters korelasyon olduğu bulundu. Çalışma arkadaşları ile olan ilişkilerden duygusal olarak etkilenen hemşirelerde anksiyete görüldü. Anksiyete ve depresyona yönelten durumların; % 46,7?sinin ani, sık ve beklenmedik ölüm, % 62,5?inin çalışma arkadaşları ile ilişkiler, % 62,5?inin hemşire-hekim ilişkileri, % 65?nin kapalı bir ortamda uzun süre çalışmak durumunda olma, % 53,3?ünün rol belirsizlikleri ve çatışmaları olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This study has been planned to evaluate the anxiety and depression of nurses who work in closed environments and was conducted between February 2013 and March 2013 based on permits recieved from a private hospital group in Istanbul. Research subjects were made up of nurses who work in closed enviroment. The whole group was taken into consideration and 120 usable questionnaire forms were obtained. Data was collected by using HAD scale in accordance to the literature. The analysis of the data was done by the SPSS for windows 2.10 programme. The data were evaluated by using descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean standard deviation, chi square test, t test and fischer test). P value less than 0.05 was found statistically significant. The results revealed that 60% of nurses are graduated from university, 70,8% of them are single, 77,5% of them dont have children. 49,2% of the once who work in closed enviorement work in operating theaters, 82,5% of them admit it was their choice to be in there, 56,7% of them are partially satisfied and 46,7% of them stated that their dissatisfaction derives from economical difficulties. Nurses who are responsible for their family members have anxiety symptoms . It was found that anxiety decreases as the length of work time increases, so there is an indirect correlation between the length of work time in the job and anxiety score. Those nurses who have emotional attachement to their relationships with their workmates have anxiety. Reasons lead to anxiety and depression are found 46,7% sudden and unexpected death, 62,5% relationships with workmate, 62,5% nurse-doctor relationships, 65% working in closed enviroment and 53,3% job description (role) ambiquity and conflicts