Çocukluk çağı beyin tümörlerinin dağılım ve tedavilerinin sonuçlarının yıllar içerisinde etkilerinin karşılaştırılması (1995-2015)
Childhood brain tumors distribution and the effects of tretment results through the years (1995-2015)
  1. Tez No: 455132
  2. Yazar: CHIAR HASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ APAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin tümörleri, Çocukluk çağı beyin tümörleri, Brain tumors, Childhood brain tumors
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çocukluk Çağı Beyin Tümörlerinin Dağılım ve Tedavilerinin Sonuçlarının Yıllar İçerisinde Etkilerinin Karşılaştırılması (1995-2015) Amaç: Merkezimize başvuran çocukluk çağı beyin tümörlerinin dağılımı ve uygulanan tedavi sonuçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalına 1995-2015 yılları arasında başvuran ve beyin tümörü tanısı alan olgular geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: Toplam 170 hasta çalışmaya alındı. Ortalama tanı yaşı 7 yıldı. Erkek/kız oranı 1,12 saptandı. Hastalar en sık (%40) 5-9 yaş arasında başvurmuştu. İki hastada ALL'ye ikincil beyin tümörü görüldü. Hastalar en sık bulantı kusma ve baş ağrısı şikayeti ile başvurmuştu. İnfra-tentoriyal yerleşim %54, supra-tentoriyal yerleşim %46 idi. Medulloblastom en sık görülen tümördü. Toplam 2 hastada ikincil malignite gelişmişti. Tüm hastaların 5 yıllık ve 10 yıllık sağkalımları her iki dönemde de %65 şeklinde hesaplandı. Üç yaş altında tanı alan toplam 34 hastadan 31'ine KT verilmişti ve daha sonra tümör çeşidine göre 3 yaşını geçtikten sonra 15 hastaya RT verilmişti. Tam rezeksiyon uygulanan (%43) hastaların 5 yıllık sağkalımları kısmi rezksiyona (%28) göre daha fazla idi. Kemoterapi alan hastaların genel sağkalımı, kemoterapi almayan hastalara göre daha yüksek saptandı. Sonuçlar: Referans merkez olmamız nedeniyle medulloblastom en sık görülen tanı idi. Cerrahi tam rezeksiyon, kısmi rezeksiyona göre sağkalım daha fazla arttırmaktadır. Kemoterapi sağkalımı uzatmakta ve özellikle 3 yaş altı ve RT gerektiren tüömrlerde RT geciktirme gibi avantajları vardır. Medulloblastom, astrositik tümör ve ependimal tümörlerde maksimum cerrahi rezeksiyon sonrası KT ve RT yaşam süresini uzatmaktadır.
Özet (Çeviri)
Childhood Brain Tumors Distribution and The Effects of Tretment Results Through The Years (1995-2015) Aim: The aim of this study is to identify distribution and results of applied treatment of childhood brain tumors admitted to our department. Materials and Methods: Children diagnosed with brain cancer and admitted to Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Pediatric clinic, Pediatric Hematology and Oncology from 1995 to 2015 were evaluated retrospectively. Results: A total of 170 patients were enrolled in this study. Mean age of diagnosis was 7 years. Male female ratio was 1,12. Patients were most commonly referred (40%) between the ages of 5-9 years. Brain tumor was developed secondary to ALL in two patients. Patients most frequently complained of vomiting and headache. Supratentorial tumors were 46% and infratentorial tumors were 54%. Medulloblastoma was the most common diagnosis. Secondary malignancy developed in 2 patients. The 5-year and 10-year survival rates of all patients were calculated to be 65% in both periods. The 5-year survival of patients who underwent total resection was higher than that of subtotal resection. The survival rate of patients receiving chemotherapy was higher than patients who did not received chemotherapy. Conclusion: Medulloblastoma was the most common diagnosis. Surgical total resection has a positive effect on survival. Chemotherapy prolongs survival and has another advantage like radiotherapy delay, especially in tumors below 3 years of age and requiring radyotherapy. Maximal surgical resection followed by radiotherapy and chemotherapy in tumors like medulloblastoma extend the life span.