Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemi tedavisinde karşılaşılan tıbbi sorunlar
Medical problems encountered during the treatment for childhood acute lymphoblastic leukemia
- Tez No: 455133
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BÜLENT ZÜLFİKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut lösemi, Çocuk, Sorunlar, Acute Leukemia, Child, Problems
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemi (ALL) tanısı alan hastaların tedavi sürecinde yaşadığı sorunların ortaya konulması. Gereç ve Yöntemler: İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Pediatrik Hematoloji/Onkoloji Bilim Dalı'nda 1999-2014 yılları arasında 'Children's Oncology Group' (COG) tedavi ve takip protokolüyle izlenen hastaların verileri geriye dönük olarak incelendi. Akut lösemi tanısıyla izlenen 110 hastanın tanı sırasındaki demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri kaydedildi. Yüz hasta takipte gelişen hastalık / tedaviye bağlı gelişen sorunlar açısından incelendi. Bulgular: Hastaların 45'i (%40,9) kız, 65'i (%59,1) erkekti. Hastalardan 97'si (%88,2) Pre-B hücreli ALL, 11'i (%10) T-hücreli ALL, 1'er tanesi bifenotipik (%0,9) ve matür B-hücreli (%0,9) ALL tanısı aldı. Tanı esnasında yaşları 1,5 – 23 yıl arasında değişmekteydi. Kırk (%36) hasta standart risk grubunda, 70 (%64) hasta ise yüksek risk grubundaydı. Yüz on hastadan %9'unun tedavisi devam ediyorken, %71'i şifa olurken, %15,4'i kaybedildi, %4,6'sı ise takipsiz / tedavi terkti. İzlemde 12 hastada (%10,9) rölaps gelişti. Yüz hastadan %65'inde herhangi bir fazda değişik şiddette enfeksiyon, %28'inde nörolojik sorun, %25'inde febril nötropeni, 13'ünde avasküler nekroz, %16'sında metabolik/endokrin sorun, %16'sında ilaç alerjisi, %11'inde trombotik sorun, %2'sinde ciddi psikiyatrik sorun, %21'inde diğer sorunlar görülürken, %7'sinde herhangi bir fazda sorun saptanmadı. Çıkarımlar: Sağkalım oranlarının yükselmesiyle kür sağlanabilen maligniteler arasına giren çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemilerinde hastalığa ve tedavisine bağlı birçok sistemi ilgilendiren sorunlar görülebilmektedir. Multidisipliner yaklaşımla üst uzmanlık deneyimi olan hekimlerin sorumluluğunda takip ve tedavi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluation of the medical problems encountered by the patients during the treatment of childhood acute lymphoblastic leukemia (ALL). Material and Methods: The study analyzed retrospectively the data patients who had received 'Children's Oncology Group' (COG) treatment protocol at Istanbul University Oncology Institute, Department of Pediatric Hematology/Oncology between 1999-2014. The demographic, clinical and laboratory data of 110 patients with ALL were recorded, 100 patients were analyzed for emerging diseases during follow up. Results: Forty-five (40.9%) patients were female and 65 (59.1%) were male. Ninety-seven (88.2%) patients were diagnosed with Pre-B-cell ALL, 11 (10%) T-cell ALL, 1 (0.9%) biphenotypic and 1 (0.9%) mature-B-cell ALL. The ages at diagnosis varied between 1.5-23 years. Forty (36%) patients were standard risk group, 70 (64%) were high risk group. Five (4.6%) patients abandoned the treatment/lost to follow up, 9% of patients are continuing treatment, 71% were healed, 15.4% were deceased and 10.9% had relapsed. In any phase of the treatment, 65% of the patients developed infection, 28% neurological problems, 25% febrile neutropenia, 13% avascular necrosis, 16% metabolic/endocrine problems, 16% drug allergies, 11% thrombotic problems, 2% severe psychiatric problems, 21% other problems, 7% of patients developed no problems. Conclusions: Childhood acute lymphoblastic leukemia might cause problems affecting various systems secondary to disease and treatment. The patients must be treated and followed up in multidisciplinary manner by medical doctors with high expertise.