Retinoblastom tedavisinde selektif intra-arteriyel kemoterapi sonuçlarımız
- Tez No: 455162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MURAT SARICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Retinoblastom, süperselektif intra-arteriyel kemoterapi, enükleasyon, glob kurtarma, Retinoblastoma, superselective intra-arterial chemotherapy, globe salvage rate
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Daha önce hiç bir tedavi almamış grup hastalarda (primer olarak uygulama) ve daha önce sistemik kemoterapi almış olan hastalarda (sekonder olarak uygulama) intra-arteriyel kemoterapi tedavisi sonucunda hastaların tedaviye yanıtlarının ve gelişen komplikasyonların değerlendirilmesi ve böylece göz koruyucu amaçla verilen intra-arteriyel kemoterapinin başarısının belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma için Eylül 2011 ve Kasım 2016 tarihleri arasında tek taraflı veya çift taraflı retinoblastom tanısı olan ve bu sebeple intra-arteriyel kemoterapi uygulanan hastaların dosyaları retrospektif olarak taranarak veriler elde edildi. Primer grupta 21 hastanın 21 gözüne, sekonder grupta ise 9 hastanın 10 gözüne uygulanan süperselektif intra-arteriyel kemoterapi sonuçları değerlendirildi. Trilateral retinoblastom, ileri düzeyde hastalık (ön segment, koroid, optik sinir, orbita tutulumu olan veya neovasküler glokom gelişmiş olan), ekstraoküler tutulumu olan hastalar ve kan diskrazisi, kanama-pıhtılaşma bozuklukları olan hastalar ve daha önce dış merkezde tedavi almış olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanılarak sağkalımların değerlendirmesinde Kaplan-Meier analizi kullanıldı. Nitel verilerin karşılaştırılmasında Fisher's exact test kullanıldı. Bulgular: Primer olarak intra-arteriyel kemoterapi tedavisi uygulanan 21 gözün 15'inde (%71.4) göz enükleasyondan kurtarıldı. Grup B hastalarda glob kurtarma oranı %100, grup C hastalarda %100, grup D hastalarda %70 olarak bulundu ve grup E hastaların (n=3) tamamı enükleasyona gitti. Sekonder olarak intra-arteriyel kemoterapi tedavisi alan 9 hastanın 10 gözünden sadece 1'i enüklee edildi ve bir göz ftizise gittiği için sekonder İAK tedavisi alan hastalarda glob koruma oranı %80 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak süperselektif intra-arteriyel kemoterapi tedavisi ileri evre retinoblastom hastalarında globun korunması için etkili bir tedavi yöntemidir. İntra-arteriyel kemoterapi ile sistemik kemoterapinin sebep olduğu yan etkilerden kaçınmak mümkün olmuştur. İntra-arteriyel kemoterapi ile ikincil malignitelerin gelişmediği, metastaz riskinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the treatment outcomes, globe salvage rates and complications after administration of superselective intra-arterial chemotherapy for treatment innate patients (primary treatment group) and for patients who received systemic chemotherapy previously (secondary treatment group). Materials and Methods: Patients diagnosed with retinoblastoma in Cerrahpaşa Mediacal Faculty Ocular Oncology Department between September 2011 and November 2016 were evaluated retrospectively. 21 patients (21 eyes) were enrolled in the primary group and 9 patient (10 eyes) were enrolled in the secondary group. The patients who received treatment in another center, patients with trilateral retinoblastoma, advanced disease (with anterior segment, orbital, optic nerve, choroid invasion), extraocular disease and blood dyscrasias were exluded. Statistical analysis were made using NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) and Kaplan Meier survival analysis and Fisher exact test were used. Results: In the primary group globe salvege was ensued in15 patients out of 21 and the globe salvage wes %71.4 for all groups. Globe salvage rates were %100, %100, %70 and %0 for group B, C, D and E patients respectively. The overall globe salvage rate for secondary patients was %80. Conclusion: Intra-arterial chemotherapy is an effective and safe treatment method in both for innate patients and patients who received systemic chemotherapy previously and, also effective in advanced disease. With intra-arterial chemotherapy administration systemic side effects of chemotherapy could be avoided.