Romatoid artritli hastalarda ayak refleksolojisinin ağrı ve uyku kalitesine etkisi
The effect of foot reflexology with rheumatoid arthritis pain and sleep quality
  1. Tez No: 455231
  2. Yazar: ERCAN BAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİN SAMANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pain, Rheumatoid Arthritis, Foot Reflexology, Sleep Quality, Nursing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Romatoid Artrit (RA) hastaları en çok ağrı ve uykusuzluktan yakınmaktadırlar. Tedavide ana amaç; ağrıyı ve enflamasyonu azaltmak, eklem hasarını minimalize etmek, distabiliteyi önlemek, hastanın fonksiyonlarını korumak, iyileştirmek ve yaşam kalitesini arttırmaktır. Bu çalışma, Romatoid Artrit (RA) tanısı alan hastalarda ayak refleksolojisinin ağrı ve uyku kalitesi üzerine etkisini incelemek üzere planlandı. Araştırma için Gaziantep Üniversitesi Etik Kurul onayı ve hasta onayı alındı. Araştırmanın evrenini Ocak-Temmuz 2015 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvuran, en az altı aydır“RA”tanısı almış hastalar oluşturdu. Örneklemine ise; belirtilen evren içinden 18 yaş ve üzeri, il merkezinde ikamet eden, RA için ilaç tedavisi alan, alt ekstremitelerde damar hastalığı olmayan, ayakta ülseri, enfeksiyonu olmayan, ayağa cerrahi operasyon uygulanmayan, alt ekstremitede kemiklerde kırık, burkulma veya yaralanması olmayan, gebe olmayan, diyabet tanısı olmayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 60 hasta seçildi. Hastalar ayak refleksolojisi (n=30) ve kontrol (n=30) grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da ilk görüşmede yüz yüze sosyo demografik verileri içeren anket formları, Pittsburgh Uyku Kalitesi indeksi (PUKİ) ve Görsel Ağrı Ölçeği (VAS) uygulandı. Ayak refleksolojisi uygulaması konu ile ilgili eğitim almış sertifikalı araştırmacı tarafından yapıldı. Ayak refleksolojisi grubuna toplamda 6 kez (haftada bir uygulama) 30 dk süren ayak refleksolojisi uygulandı. Bu araştırma sonucuna göre, Ayak refleksolojisi uygulanan hastaların ağrı ortalaması ve uyku kalitesinde iyileşme saptandı. Ayrıca uyku kalitesi alt bileşenleri arasında da anlamlı ölçüde pozitif fark saptandı.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis (RA) patients mostly complain about pain and sleep deprivation. The main purpose of the treatment is to reduce the pain and inflammation, minimize joint damage, prevent disability, protect the patient's functions, heal the patient and improve their quality of life. This study was intended to examine the effect of foot reflexology on RA patients' pain and sleep quality. The required permissions were obtained from Gaziantep University's Ethics Committee for the research. The population of the research included patients at Gaziantep University Şahinbey Research and Practice Hospital and who had been diagnosed with RA for at least for 6 months. The sample group, on the other hand, included 60 patients from the specified population who were 18 years of age or older; resided in the city; took medication for RA; did not have lower extremity vascular diseases; did not have foot ulcers; did not have infections or surgical operations on their feet; did not have broken, sprained or injured bones in their lower extremities; were not pregnant; were not diagnosed with diabetes, and agreed to participate in the study. The patients were divided into experimental (n=30) and control (n=30) groups. In the first interview, both groups were administered survey forms including a sociodemographic data form, the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and the Visual Analogue Scale (VAS). Foot reflexology was administered to the experimental group by a certified researcher who had been trained in it. The experimental group was administered 30-minutes of foot reflexology once a week for six weeks. Pain averages and sleep quality improvements were found in patients who underwent foot reflexology. There was also a significant positive difference between the sleep quality subscales.