Alt çeneyi önde konumlandıran ağız içi fonksiyonel aparey ile birlikte düşük doz lazer tedavisinin diyabetik ratların alt çene kondilinde oluşturduğu etkilerin incelenmesi
Histomorphometric analysis of condylar cartilage of diabetic rats after mandibular advancement using functional appliance with the use of low level laser therapy
  1. Tez No: 455232
  2. Yazar: ZRYAN JAZA HAMA SALIH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERVE GÖYMEN, DOÇ. DR. ÇAĞRI TÜRKÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel apareyler, Lazer terapisi, Mandibular ilerletme, Mandibular kondil, Tip 1 diabetes mellitus, Functional appliances, Laser therapy, Mandibular advancement, Mandibular condyle, Type1 diabetes mellitus
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Mandibular retruzyona bağlı Sınıf II malokluzyonlar, mandibulanın öne büyümesini hızlandıran ve kondiler büyümeyi uyaran fonksiyonel apareylerin kullanımıyla tedavi edilebilir. Bu süreç, kemik ve mineral metabolizmasında değişikliklere neden olan Tip 1 Diabetes Mellitus tarafından bozulabilir. Bu çalışmanın amacı, düşük doz lazer terapisiyle birlikte fonksiyonel apareylerin tedavi sırasında kullanımının, Tip 1 Diabetes Mellitus vakalarında kondiller cevaba etkilerinin değerlendirilmesidir. Ağırlıkları 210 ile 250 gr arasında olan 65 rat, rastgele 7 gruba ayrıldı. Grup 1 (n=5) kontrol grubu, Grup 2, 4, 5, 6 ve 7 ise fonksiyonel aparey uygulanan gruplardır. Grup 3, 4, 5, 6 ve 7 de Strepdozocin(STZ) uygulanmasıyla diyabet oluşturuldu. Grup 5 ve 7, insulin ile kontrol altına alındı. Grup 6 ve 7'ye ise 8 J/cm2 düşük doz lazer uygulandı. 4 hafta sonra, mandibular kondilde yeni kemik yapımı ve kondiller kıkırdak kalınlığını incelemek için histomorfometrik analizler yapıldı. Diyabetik grup ile tedavi grupları arasında önemli farklar varken, kontrol grubu ve diyabetik gruplar (Grup 3 hariç) arasında önemli fark bulunamadı. Sağlıklı ve insülinle tedavi edilen gruplarda aparey kullanımının, tüm kıkırdak tabaka kalınlığı ve yeni kemik oluşumu parametreleri üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Lazer uygulamasının, yalnız insülinle tedavi edilen grupta istatistiksel olarak anlamlı değişikliğe sebep olduğu görüldü. Sonuç olarak; fonksiyonel apareylerin sağlıklı ve insülin tedavisiyle kontrol altına alınmış olan Diabetes Mellitus vakalarında daha etkili olduğu ve lazer terapisinin tedavi altındaki Diabetes Mellitus'ta remodelling sürecinin stimulasyonu için fayda sağlayabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Class II malocclusions with mandibular retrognathia could be treated by using functional appliances which promote condylar remodeling and accelerating forward mandibular growth. This process may be impaired by type 1 diabetes mellitus that demonstrates alterations in bone and mineral metabolism. The aim of this study was to evaluate the effects of type 1 diabetes mellitus on the condylar response during treatment with a functional appliance with the use of low level laser therapy. The sample consisted of 65 rats, weighting between 210 and 250 gr, divided randomly into 7 groups. Group 1 (n=5) was the control group, functional appliances were administrated to the group 2, 4, 5, 6, 7. Diabetes was induced in group 3, 4, 5, 6, 7 by administration of strepdozocin (STZ). The group 5, 7 were controlled with insulin. Group 6, 7 were treated with 8 J/cm2 low level laser. Histomorphometric analysis was performed for condylar cartilage thicknesses and new bone formation of mandibular condyle after 4 weeks. Results revealed significant differences between treated groups with the diabetic groups with no significant differences between diabetic groups (except group 3) and control group. Using appliance in insulin treated and healthy groups significantly affected the cartilage thickness and new bone formation parameters. The laser treatment showed significant changes in all parameters only in insulin treated group. Consequently, functional appliances were found to be more effective in healthy and insulin treated Diabetes Mellitus cases and laser therapy may be beneficial for remodelling process in Diabetes Mellitus cases which are under insulin control.