Kan kültüründen izole edilen candida türü mayaların repetetive-PCR ile klonal dağılımlarının belirlenmesi
Detection of clonal distrubition of candida type yeasts isolated from blood culture with repetetive PCR
  1. Tez No: 455230
  2. Yazar: BEGÜM BAYRAM UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. YASEMİN ZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kandidemi, Yoğun bakım ünitesi, rep-PCR, Candidemia, intensive care units, rep-PCR
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yoğun bakım üniteleri (YBÜ) hastane enfeksiyonlarının en sık rastlandığı hastane birimleri olup, son yıllarda maya enfeksiyonlarında da artış gözlenmektedir. Maya enfeksiyonlarının çoğunun endojen kökenli olduğu bilinmekle birlikte çapraz bulaşın da olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma, YBÜ'sinde yatmakta olan hastaların kan kültürü örneklerden izole edilmiş Candida izolatlarının DNA parmak izi analizi ile benzerliklerinin araştırılması amacı ile yapılmıştır. Mayıs-Aralık 2014 tarihinde, YBÜ'sinde yatmakta olan hastaların kan kültürü örneklerinden izole edilen Candida izolatları çalışmaya alındı. Kan kültürü örnekleri Bactec (BD, USA) sisteminde değerlendirildi. Üreme olan kan kültürü şişelerinden önerilen prosedüre uygun olarak subkültürler yapıldı. Tanımlama, konvansiyonel yöntemler ve Phoenix (BD, USA) kullanılarak yapıldı. Candida olarak saptanan mikroorganizmaların Diversilab (Biomerieux, Fransa) cihazı ile rep-PCR ile DNA parmak izi analizi yapıldı. Çalışma kapsamında 44 farklı hastadan soyutlanmış izolatta DNA parmak izi araştırması yapıldı. Bununla birlikte 40 izolatta sonuç alındı. Çalışmada değerlendirilen 40 izolatın, 21'i (% 52.5) C. albicans, 12'si (% 30) C. parapisilosis, 7'si (% 17.5) C. tropicalis, idi. DNA parmak izi analizi sonrasında 9 C. parapisilosis izolatının aynı klon olduğu saptandı. Ayrıca C. albicans izolatları arasında 3 farklı benzerlik (her birinde iki izolat bulunan) saptandı. Kandidemide mikroorganizmanın kaynağının sıklıkla endojen olduğu bilinmekle birlikte, izolatların bazılarının identik saptanması kandida için ekzojen kaynaklar olabileceğini düşündürmüştür. YBÜ gibi birçok risk faktörü taşıyan hastaların yattığı alanlarda enfeksiyon kontrol önlemlerinin doğru uygulanmasınınen önemli yaklaşım olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Intensive Care Units (ICU) are the most common hospital units for nosocomial infection and an increase in the Candida infection has been observed in recent years. Candidas are known to be endogenous origin of the majority of infections which are thought to be cross-contamination. This study was to evaluate Candida isolates which are isolated from blood culture samples of patients are investigate the similarity with DNA fingerprint analysis. İsolated from blood culture isolates of Candida in patients who were stayed ICU enrolled in the study in May and December 2014. Blood culture samples were evaluated in the Bactec system (BD, USA). İn accordance with the proposed procedure, sub-cultures were made from the blood culture bottle of Reproduction. İdentification was performed using convention methods and Phoenix (BD, USA). Microorganisms identified as candida was searched Diversilab (Biomerieux, France) and rep-PCR DNA fingerprinting analysis. During the research, there has been a study on the isolates from 44 different DNA finger prints. With this study, they reached out their results on 40 isolates.40 isolates that were evaluated in this study were consisted of, they discovered 21 isolates consist C. albicans (52.5 %), 12 consist of C. parapisilosis (30 %) and7 consist of C. tropicalis (17.5 %) out of 40 isolates. After the DNS fingerprint analysis, 9 C. parapisilosis, isolates was proven to be in the same clone. Besides, there has shown 3 different similarities in C. albicans isolates. The source of microorganisms also often known endogenous, that has suggested that it may be for some isolate determination. İt is believed that; the most important approach is to touce control over the infections that the patiens with intensive care unit or similar risky factories.