Diyabetik hastalarda latent tüberkülozun quantiferon gold testi ile araştırılması
İnvestıgatıon of Latent tuberculosıs wıth Quantiferon gold test in Diabetic Patıents
- Tez No: 455237
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN KARSLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Latent tüberküloz, Quantiferon TB-Gold testi, Diabetes, Latent Tuberculosis, Qantiferon TB-Gold Test
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Tüberküloz (TB), insanlık tarihi boyunca, enfeksiyon hastalıklar içinde her zaman önemli bir yere sahip olup son yıllarda yeni TB olgularının sayısı hızla artmaktadır. Bu artışta Latent tüberküloz (LTB) olgularının da önemli bir yeri bulunmaktadır. LTB enfeksiyonu olan bireylerdeki en önemli risk, hayatlarının bir döneminde aktif TB enfeksiyonu gelişmesidir. TB enfeksiyonunun hastalığa ilerleme riski konağa ait risk faktörlerine göre değişmektedir. Bu risk normal popülasyonda %5-10 arasındır ve aktif hastalık ve gelişme riski enfeksiyonun edinilmesinden sonraki ilk 2 yıl içinde maksimum düzeydedir. Bu yüzden gelişmiş ülkelerde TB kontrol stratejilerinin en önemli basamaklarından biri de enfekte olan kişilerin belirlenmesi ve bunların tedavi edilmesidir. Bu da LTB enfeksiyonu olan bireylerin doğru tanı ve tedavisini önemli kılmaktadır. Enfekte olduktan sonra hastalanma riskini arttıran en önemli neden kişinin immünsüpresyonudur. Diabetes Mellitus (DM) hastalığı toplumda yaygın olarak bulunan ve immün sistemi baskılayan önemli hastalıklardan biridir. Bu nedenle çalışmada, diyabetli hastalarda latent Mycobacterium tuberculosis prevalansının Quantiferon- TB Gold yöntemiyle saptanması amaçlanmıştır. Çalışmada, endokrinoloji polikliniğinde tanısı konmuş veya tedavi alan Tip 1 ve Tip 2 DM hastaları ve toplumdan randomize olarak oluşturulan kontrol grubu olmak üzere üç grup kendi arasında karşılaştırılmıştır. Her gruptan 25 er kişi olmak üzere toplam 75 kişiden kan alınarak çalışılmıştır. Bu çalışma sonucunda, Tip 1 DM hastalarda 5 (%20), Tip 2 DM grubunda 10 (%40) ve kontrol grubunda 6 (%24) olmak üzere 75 kişinin 21'inde (%28) pozitiflik saptanmıştır. Gruplar arasında ve grupların kontrol grubu ile yapılan istatistiksel değerlendirmesinde anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Cinsiyet olarak bakıldığında erkeklerde daha fazla görülmekle birlikte anlamlı farklılık bulunmamıştır. Yaş grupları arasında da anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak LTB enfeksiyonunu,özellikle immünsüprese kişilerde daha sık saptandığı ve bu nedenle diyabetli kişilerde latent tüberkülozun araştırılması gerekliliği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Tuberculosis (TB) has always been an important place within infectious diseases throughout human history and the number of new TB cases has increased rapidly in recent years. Latent tuberculosis (LTB) has an important role in this increase. The most important risk in individuals with LTB is the development of active TB infection at one period in their lives. The risk of progression to TB disease varies depends on the risk factors of the host. This risk is 5-10% in the normal population and active disease and development risk is at the maximal level within the first 2 years after the acquisition of infection. Therefore, one of the most important steps in TB control strategies in developed countries is the identification and treatment of infected individuals. This makes accurate diagnosis and treatment of individuals with LTB infection important. The most important reason that increases the risk of disease after infection is the immunosuppression of the individual. Diabetes Mellitus (DM) disease is one of the major diseases that are common in the society and suppress the immune system. For this reason, in the study, it was aimed to determine the prevalence of latent Mycobacterium tuberculosis in patients with diabetes by Quantiferon-TB Gold method. In the study, three groups were compared among themselves, including Type 1 and Type 2 DM patients who were diagnosed or treated in the endocrinology outpatient clinic and control group randomly selected from the community. Blood samples of a total of 75 individuals, 25 of whom were from each group were studied. As a result of this study, 21 (28%) of 75 patients were found to be positive, including 5 (20%) in Type 1 DM patients, 10 (40%) in Type 2 DM group and 6 (24%) in control group. No statistically significant difference was found between the groups. As for gender, however it was seen in men more, no significant difference was found. No statistically significant difference was found between age groups. In conclusion, the presence of LTB infection especially in immunosuppresive patients is likely to be a risk for infection, and therefore it is necessary to investigate latent tuberculosis in diabetic patients.