Koklear implant cerrahisinde reimplantasyon neden ve sonuçlarımız
The etiological factors and outcomes of cochlear reimplantation surgery
  1. Tez No: 455262
  2. Yazar: POYRAZ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET ÇETİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Reimplantation surgery, cochlear implant device failure, auditory speech performance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışma reimplantasyon cerrahisi yapılan hastaların reimplantasyon yapılma nedenlerini, reimplantasyon cerrahisi sırasındaki cerrahi bulguları ve reimplantasyon cerrahisi sonrası işitsel performansları analiz etmek amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda reimplantasyon cerrahisi yapılan 39 hasta çalışmaya .Reimplantasyon cerrahisi nedenlerine göre sınıflandırıldı. Reimplant cerrahisi nedenleri etkileyebilecek durumlar ve ilk koklear implant ve reimplantasyon cerrahisi arasındaki zaman ve reimplantasyon esnasındaki cerrahi bulgular ve reimplantasyon cerrahisi sonrası işitsel performanslar incelendi. Bulgular: İlk koklear implant cerrahisi bizim kliniğimizde yapılan 1051 hastanın 34 'üne (%3,1) reimplantasyon cerrahisi yapıldı. Ek olarak ilk koklear implant cerrahileri başka kliniklerde yapılan 5 hasta da çalışmaya dahil edildi. Reimplant cerrahisi kliniğimizde deneyimli hekimler tarafından yapıldı. Reimplantasyon cerrahisi için gereken ortalama zaman 4,1 (0-13) yıl idi. Kliniğimizde reimplantasyon cerrahisi yapılan 39 hastanın reimplantasyon nedenleri incelendiğinde ; 23 hastaya ''hard failure'' (%58,9), 8 hastaya ''soft failure'' (%20,5), 4 (%10,3) hastaya flep enfeksiyonu, 1 (%2,6) hastaya kolestatoma, 3 (%7,7) hastaya yanlış yerleştirme-yerinden çıkma nedeniyle koklear reimplantasyon yapılmıştır. Reimplantasyon cerrahisi yapılan 39 hastanın 10'unun reimplantasyon cerrahisinde kokleostomi ve elektrot etrafında ossifiye dokular saptanarak 4 hastanın kokleostomi loju genişletilmesine rağmen tüm elektrotlar başarı ile ilerletildi. Hastaların ilk koklear implant sonrası takiplerinde en yüksek açık uçlu iki heceli kelime testi skorlarından; ortalama fonem 37,53 ( 0-50), ortalama kelime ise 6,86 (0-10) olarak bulundu. Bu hastaların ilk koklear implant sonrası takiplerinde en yüksek Cap skorları ortalaması 5,14 (0-7) olarak bulundu. Hastaların reimplantasyon sonrası takiplerinde en yüksek açık uçlu iki heceli kelime testi skorları değerlendirildiğinde; ortalama fonem 43,76 (0-50) ,ortalama kelime 8,24 (0-10) olarak saptandı. Bu hastaların reimplantasyon sonrası takiplerinde en yüksek Cap skorları ortalaması ise 6,3 (1-7) olarak bulundu. Sonuç: Reimplantasyon cerrahisinin en sık nedeni cihaz hatası ilişkili nedenler olup bu durumun özellikle prelingual dönemdeki çocuklarda erken dönemde tespit edilmesi gerekir. Reimplantasyon cerrahisi ilk koklear implantasyon cerrahisine nazaran zorluklar içermesine rağmen deneyimli hekimlerce yapılması gereken güvenli bir cerrahidir. Reimplantasyon cerrahisi sonrası zayıf işitsel performans gösteren hastaların sıklıkla eşlik eden nöropsikiyatrik rahatsızlıkları olup bu rahatsızlıklar reimplantasyon cerrahisi sonrası sonuçları olumsuz etkilemektedir. Reimplantasyon cerrahisi sonrası hastaların işitsel performanslarında azalma gözlenmedi. Anahtar Kellimeler: Reimplantasyon cerrahisi, koklear implant cihaz hataları, işitsel performans
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study cochlear reimplantation was evaluated with the aim of enlightening diagnosis, etiological factors, surgical features and postoperative auditory performances of cochlear reimplantation surgery. Materials and Methods: Thirty-nine patients who underwent reimplantation surgery at Otorhinolaryngology Department of Cukurova University Medical Faculty were classified according to the causes of reimplantation surgery. The factors that are effective on causes of reimplantation surgery, time of duration between initial cochlear implantation and reimplantation surgery, postoperative auditory performances were rewieved retrospectively. Results: Thirty-four cases (%3,1) of 1051 patients who were performed initial cochlear implantation surgery in our clinic were also underwent reimplantation surgery in our clinic. In addition to this; 5 reimplantation surgery cases who had their initial cochlear implantation surgery at another centre were enrolled in our study. Reimplantation surgery was performed by experienced surgeons in our clinic. The mean time of between initial cochlear implantation and reimplantation surgery was 4,1 (0-13) years. Reimplantation etiologies of 39 patients who underwent reimplantation surgery in our clinic were examined; there were 23 (%58,9) '' hard failure'' , 8 (%20,5) ''soft failure'', 4 (%10,3) flap infection, 1 (%2,6) cholesteatoma, 3 (%7,7) misplacement-displacement of electrode. All of the electrodes were succesfully advanced despite the ossification around the electrodes and cochleostomy in 10 reimplantation surgeries of 39 patients. The patients had open-set two syllable word test scores in the initial cochlear implant; mean phoneme was found 37,53 (0-50), mean word was found to be 6,86 (0-10). The mean Cap scores of patients were determined as 5,14 (0-7) in initial cochlear implants. When open-set two syllable word test scores of patients were evaluated after reimplantation follow-up; the mean phoneme was found 43,76 (0-50), and the mean word was found 8,24 (0-10). The mean Cap scores after reimplantation of these patients were detected as 6.3 (1-7). Conclusion: The most common cause of reimplantation surgery is associated device failure, which should be detected early in children, especially in the prelingual period. Patients with poor auditory performance after reimplantation surgery are often accompanied by neuropsychiatric disturbances which adversely affect the outcome after reimplantation surgery. There was no decrease in the auditory performance of patients after reimplantation surgery.