Sağlık sektöründe yenilikçilik ve arge uygulamaları: Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesi örneği
Innovation and research & development in health sector: The Sample of Adana Numune Education and Research Hospital
  1. Tez No: 455464
  2. Yazar: REŞAN ARLIER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ TAYYAR ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ar-Ge, İnovasyon, Sağlık Sektörü, Yenilikçilik, Research & Development, Healthcare Sector, Innovation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmayla Adana ilinde faaliyet gösteren Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesinde doktor ve hemşire olarak görev yapan sağlık çalışanlarının yenilikçiliğe ve Ar-Ge çalışmalarına bakış açıları ve bunun demografik faktörlerden (Cinsiyet, Yaş, Branş, Bölüm vb.) nasıl etkilendiği incelenmektedir. Elde edilen bulgularla sağlık sektöründe yenilikçiliğin yerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Araştırma Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde faaliyet gösteren Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan doktor ve hemşirelerin Ar-Ge ve yenilik bakışını değerlendirmek amacı ile 1 Ekim 2015 - 15 Mart 2016 tarihleri arasında iki bolümde oluşan toplam 33 sorudan oluşan anket uygulandı. Anket sorularının geçerlilik ve güvenirlik analizleri Cronbach Alpha değeri hesaplanarak yapıldı. Araştırma söz konusu hastanede görev yapan ve anket çalışmasına katılmayı kabul eden 102 Doktor ve 124 Hemşire ile gerçekleştirildi. Anket verilerinin değerlendirilmesinde SPSS programı kullanıldı. Bulgular: Araştırmadaki katılımcıların % 64,6'sı kadın, ,% 35,4'ü erkek olarak gerçekleşti. Ankete katılanların % 45,1 doktor, % 54,9'u hemşire unvanına sahipti. Araştırmada uygulanan 22 maddelik Cronbach's Alpha katsayısı 0,828 olarak kabul edilebilir seviyedeydi. Ölçeğin geçerlilik analizinde 22 maddenin düzeltilmiş madde toplam korelasyonlarının madde silindiğinde Cronbach Alpha değerinin 0,814 ile 0,833 arasında olduğu gözlendi. Bu sonuçlar ışığında ölçeğimizin güvenirliliğinin yüksek olduğu saptandı. Katılımcıların Ar-Ge ve inovasyon konusunda istekli oldukları fakat kaynaklar konusunda yeterli bilgiye sahip olmamalarının yanı sıra Türkiye'deki Ar-Ge desteklerinin yetersiz olması, bolum ve disiplinler arası işbirliğinin yetersiz olmasının bilimsel faaliyetler için olumsuz etki yaptığını ifade etti. Ankete katılan sağlık çalışanlarının“çalıştığım hastanede bölümler ve disiplinler arası projeler teşvik edilmekte ve gerekli donanım ve destekler sağlanmaktadır”(M 15) sorusunun 2,69 ortalama ile en az desteklenen cevap olmuştur. Meslek gruplarına göre doktorların en fazla onayladıkları madde“ İşimde yeni yöntemleri kullanmak isterim”(M3) sorusuna 4,28 ortalama ile oldu. Hemşireler arasında en fazla onaylanan soru 4,17 ortalama ile“İşimde yeni yöntemleri kullanmak isterim ”sorusu olarak gerçekleşti. Sonuç: Yapılan anket çalışması sonucunda sağlık alanında çalışan doktor ve hemşirelerin Ar-Ge ve yenilikçilik konusunda istekli oldukları, bu konuda meslek içi eğitim yanında mali destek, gerekli altyapının hazırlanmasının ve bölümler arası işbirliğinin sağlanmasının, teşvik mekanizmalarının oluşturulmasının Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetleri açısından gerekli olduğu yönünde ortak bir görüş ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: With this present study, it is aimed to investigate viewpoints of healthcare professionals at Adana Numune Education and Research Hospital on innovation and R&D, and how they are affected by demographic factors (i.e. gender, age, expertise, section, etc.). It is also intended to determine the place of innovation in health sector with the findings out of the study. Materials and Methodology: In order to evaluate innovation and R&D viewpoints of doctors and nurses at Adana Numune Education and Research Hospital, which operates as a part of Adana Public Hospitals Association General Secretariat, two surveys with a total of 33 questions were administered between the dates of 01.10.2015 and 15.03.2016. Validity and reliability of survey questions were calculated using Cronbach Alpha analysis. The research was conducted to 102 doctors and 124 nurses who work in the aforementioned hospital and who accepted to participate. For evaluation of the data, SPSS package program was used. Findings: Out of the participants, 64, 6 % are female, 35, 4% are male. Out of the participants, 45, 1% are doctors while 54, 9% are nurses. In the study, 22-item Cronbach's Alpha coefficient is 0,828, which is of acceptable range. In the validity analysis of the scale, total correlation of the revised 22-item was then found to be between 0,814 and 0,833. In the light of these results, our scale was determined to be highly reliable. Participants were observed to be enthusiastic about innovation and R&D although they were found to be aware of sources. It was also indicated that R&D support in Turkey is insufficient and lack of interdisciplinary collaboration poses a negative effect on scientific research. For the survey item“At the hospital where I work, projects among different sections and disciplines are encouraged and necessary hardware and support are provided”(item 15), participants gave the lowest score of 2, 69. According to professions, doctors approved of“I would like to use new methods at work.”(item 3) with the highest score of 4, 28. Among nurses, the item of“I would like to use new methods at work”(item 3) was scored highest with the average of 4, 17. Result: Results of the survey suggest that doctors and nurses in healthcare sector are willing about R&D and innovation; they need in-service training and financial support. It also indicates that necessary infrastructure needs to be built and collaboration between sections be maintained. For R&D and innovation, incentives need to be provided.