Türkiye'de yayılış gösteren Bolanthus (Ser.) Rchb. cinsinin revizyonu
The revision of genus Bolanthus (Ser.) Rchb. that spreading in Turkey
  1. Tez No: 455470
  2. Yazar: AVNİ YILDIZBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Bolanthus, taksonomi, revizyon, Türkiye, Bolanthus, taxonomy, revision, Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yayılış gösteren Bolanthus (Ser.) Rchb. cinsine ait taksonların revizyonu yapıldı. Revizyon kapsamına giren taksonlara ait örnekler ilgili literatürlerde belirtilen adreslerden yeteri miktarda toplanmıştır. Ayrıca Bozok Üniversitesi Biyoloji bölümü herbaryumu ile Ankara ANK, HUB, GAZI, İstanbul ISTO, ISTF, ISTE, Van VANF, İzmir EGE ve Konya KNYA herbaryumlarında bulunan örnekler değerlendirilmiştir. Öte yandan yurtdışında bulunan P (Paris), E (Edinburgh), K (Kew) ve G (Cenevre) herbaryumlarında saklanan tip örneklere ait fotoğraflar elde edilmiş ve incelenmiştir. Bolanthus cinsine ait taksonlara standart betimlemeler yapılarak teşhisteki zorluklar giderilmeye çalışılmıştır. Bu nedenle özellikle cins için oldukça önemli olan yaprak şekli ve internodlar arasındaki mesafe, koltuk altı demetlerinin yapısı, pedisel uzunluğu, çiçekdurumu tipi ve sıklığı, petal ucu, petal şekli ve petal/sepal oranı, meyve şekli ve meyve/sepal oranı ve tohum sayısı gibi karakterler kullanılmıştır. Taksonomik konum değiştirmeler kurallara uygun olarak yapılmıştır. Bu çalışmada ilgili taksonların yakın türler ile ilişkisi, habit resimleri, detaylı betimlemeleri ve dağılışları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, revision of taxa belonging to the genus Bolanthus (Ser.) Rchb. spreading in Turkey was done. All plant samples required for the revision work were collected from a number of addresses specified in the method and material section of the thesis. Also, the existing samples in Bozok University Biology department herbarium with Ankara ANK, HUB, GAZI, İstanbul ISTO, ISTF, ISTE, Van VANF, İzmir EGE and Konya KNYA herbariums was evaluated. On the other hand, type photos of the taxa were obtained from P (Paris), E (Edinburgh), K (Kew) and G (Geneva) herbariums located abroad and were examined. Common descriptions of the taxa belonging to the Bolanthus genus have been tried to be solved. For this reason, the characters such as the distance between leaf shapes and internodes, the structure of underarm bundles, pedicel length, type and frequency of flowering, petal shape, petal shape and sepal ratio, fruit shape and number of sepals, number of seeds were used. Taxonomic location changes have been made to the rules. In this study, the relationship of these taxa with nearby species, habit paintings, detailed descriptions and distributions are given.