Akıllı ev yönetim sistemleri (akyön) için mobil istemci protokol tasarımı
Design and implementation of a communication protocol for mobile device controlled smart home management system
  1. Tez No: 455537
  2. Yazar: MUSTAFA MENTEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUHAP ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Ev Yönetim Sistemi, Haberleşme Protokolleri, Mobil Cihazlar, Otomasyon, Sensör, Smart Home Automation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Güncel hayatımızı daha emniyetli ve pratik hale getiren akıllı ev yönetim sistemlerinin kullanımı son yıllarda artış göstermiş olup, mobil cihaz ve internet erişilebilirliğinin artması ile bu sistemlerin mobil cihazlar ile uzaktan yönetilmesi ve durumlarının takip edilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma kapsamında, MİLETS firması tarafından fiziksel ve donanımsal olarak gerçeklenmiş olan Tübitak TEYDEB destekli 113E033 numaralı AKYÖN akıllı ev yönetim sistemi üzerinde bulunan BeagleBone Black gömülü bilgisayar sistemi ile mobil cihazlar arasında yerel ve uzak ağlar aracılığıyla haberleşmenin sağlanması amaçlanmıştır. Gömülü sistem ve mobil cihazlar arasında iletişim TCP/IP ile gerçekleştirilmiştir. Açık kaynak kodlu Android işletim sistemini kullanan mobil cihazlar için Java programlama dili kullanılarak kullanıcı arayüzü ve haberleşme protokolü geliştirilmiştir. Geliştirilen kullanıcı arayüz yazılımı ve haberleşme protokolü ile yerel ağ ve geniş alan ağları üzerinden AKYÖN sisteminde mevcut bulunan çeşitli veri toplama sensörlerinden verilerin alınması, eyleyicilerin uzaktan kumanda edilmesi, durumlarının sorgulanması ve sergilenmesi mobil cihazlar kullanılarak başarılı bir şekilde sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The smart house automation systems have been widespread for the past several years, and with the increasing accessibility of mobile devices and the internet, a need for the remote management and attitude control of these systems emerged. Within the scope of this study, it was aimed to provide communication via local and remote networks between mobile devices and BeagleBone Black embedded computer system which is present on AKYÖN smart house automation system that is numbered as 113E033, supported by Tübitak TEYDEB, and realized physically and in terms of hardware by MILETS firm. The communication between the mobile devices and the embedded system was provided via TCP/IP. A user interface and communication protocol were developed for the devices which use open-source software, Android. By the use of the developed interface and the communication protocol, gathering data from various data collector sensors present on AKYÖN system through local and wide area networks, the remote controlling of the actuators, the examination and exhibit of their status via mobile devices were successfully enabled.