Gömülü üçüncü molar diş çekimlerinde kaldırılan kemik miktarının cerrahi operasyon sonrası gelişen ağrı, ödem ve trismus üzerine etkisi
The effect of bone amount, removed in impacted third molar tooth extractions, on postoperative pain, swelling and trismus
- Tez No: 455804
- Danışmanlar: PROF. DR. Necdet DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Ödem, Trismus, Alt Çene Üçüncü Büyük Azı Cerrahisi, Pain, Swelling, Trismus, Lower Jaw Third Molar Surgery
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışması, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kurulu? nun 26 Aralık 2011 gün ve 209 sayılı kararı gereği Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı?nda yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı; tam gömülü, kemik retansiyonlu alt çene üçüncü büyük azı dişlerinin cerrahi çekimleri esnasında kaldırılan kemik miktarı ile postoperatif gelişen ağrı, ödem ve trismusun ilişkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya, sistemik olarak sağlıklı (ASA-I), 18-25 yaş arası, mandibulada tam gömülü, vertikal pozisyonda, kemik retansiyonlu, çekim endikasyonu konulmuş, üçüncü büyük azı dişi bulunan, 14 kadın, 20 erkek olmak üzere toplam 34 hasta dahil edilmiştir. Ağrı; postoperatif 7 gün boyunca, NPS (Numerical Pain Scale) ile değerlendirildi. Ödem; yüzdeki belirli noktalar arasıdaki mesafe, ameliyat öncesinde, postoperatif ikinci ve yedinci günde esnek bir cetvel ile ölçülerek hesaplandı. Trismus ise hastanın maksimum ağız açıklığı (alt ve üst keserler arası mesafe) preoperatif, postoperatif ikinci ve yedinci günlerde yapılan ölçümlerle, kayıt altına alındı. Elde edilen veriler, SPSS 20.0 paket programı ile istatiksel olarak değerlendirildi. Çalışma sonucunda; vertikal pozisyonda tam gömülü alt çene üçüncü büyük azı dişlerinin cerrahi çekimleri esnasında kaldırılan kemik miktarının, postoperatif ödemi özellikle kadınlarda istatistiksel olarak anlamlı derecede etkilediği, ancak postoperatif ağrı ve trismusu etkilemediği değerlenirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis was made in Department of Oral and Maxillofacial Surgery Department in accordance with the decision of Gulhane Military Medical Academy (GMMA) Institute of Health Sciences Committee with number 209 on 26 December 2011. The purpose of this study is to investigate the effect of amount of bone removed during impacted mandibular third molar surgery, on postoperative pain, swelling and trismus. Systemically healthy (ASA-I) patients, between the ages of 18-25, which had complete impacted mandibular third molar tooth in vertical position, had indication for extraction, 14 women, and 20 men, total of 34 patients were included in the study. Pain was evaluated for 7 days postoperatively, with NPS (Numerical Pain Scale). Swelling was evaluated by measuring distance between specific spots on the face, preoperatively and on postoperative second and seventh days with a flexible ruler. The patient's maximum mouth opening (the distance between the upper and lower incisors), were recorded on preoperatively and postoperative on the second and seventh days as trismus. The data obtained were statistically evaluated with SPSS 20.0 software package. Eventualy, we concluded that the amount bone removed during the lower third molar surgery did not influenced the amount of pain and trismus but influenced the amount of postoperative swelling statistically significant, mainly in women.