Tavşanlarda kullanılan farklı greft materyallerinin kemik iyileşmesi üzerindeki etkilerinin radyolojik ve histopatolojik olarak değerlendirilmesi
Radiologic and histopathological assessment of bone healing effects of different graft materials used in rabbits
- Tez No: 455843
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BAHAR SEZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Greft, Kemik iyileşmesi, Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu, Graft, Bone healing, Guided Tissue Regeneration
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çalışmamızda, iki greft materyalinin osteoindüktif potansiyel, fibröz doku gelişimi, enflamasyon, yabancı cisim reaksiyonu, fiziksel ataçman, greftte rezorpsiyon ve biokompatibilite özelliklerinin tavşan tibiasında oluşturulan kemik içi kaviteleri kullanılarak histopatolojik ve radyolojik olarak karşılaştırılması amaçlandık. Kemik defektlerindeki yara iyileşmesinin hem yumuşak doku hem sert doku tamir sürecinin incelenmesi için daha önce literatürlerdeki gibi deneylerde kullanılan çalışma modellerine benzer şekilde 16 adet tavşan tibiasında defekt oluşturulması planlandı. Her gruba 8 tavşan ayrılacak şekilde, 16 adet denek çalışma gruplarına randomize olarak dağıtıldı. Daha sonra, her iki grupta deneklerin her bir tibialarında 2?şer adet 2 cm aralıklarla 6 mm çapında defektler oluşturuldu. Her kontrol döneminde 3 adet tavşan FDBA grubundan, 3 adet tavşan DFDBA grubundan olmak üzere toplam 6 tavşan çalışmaya katıldı. Her tavşandan greft materyali (1.grup), greft materyali + membran (2.grup) ve kontrol (3.grup) olmak üzere toplam 6 örnek değerlendirmeye alındı. Çalışma süresi sonunda (6 hafta), toplam 12 tavşanda 36 örnek değerlendirildi. Histolojik değerlendirmeden sonra kemik yoğunluğu değerleri radyolojik olarak saptandı. Çalışmaya dahil edilen tavşanların tibiasında oluşturulan defektlerden sonra takip eden 3. ve 6. haftada 12?şerli gruplar halinde intrakardiyak ketamin enjeksiyonu ile sakrifiye edildi. Elde edilen örneklerde kemik defekti ve greft materyaline karşı gelişmiş yanıt değerlendirilerek, hematom, granülasyon dokusu, fibroblastik dokular, yeni kemik(osteoid) yapımı, kemik rezorpsiyonu, osteoblastik -osteoklastik aktivite, yabancı cisim yanıtı, greft rezorbsiyonu, creeping, vasküler dokular ve enfeksiyon varlığı histopatolojik olarak araştırıldı. Sonuç olarak, radyografik analizlerde MinerOss?un yalın ve membranlı kullanıldığı defektlerdeki kemik yoğunluğunun Grafton?un yalın ve membranlı kullanıldığı defektlerin yoğunluk değerlerinden daha yüksek değerlere sahip olduğu görüldü. Histolojik değerlendirmede ise 3.haftada MinerOss (kortiko-kansellöz) kemik grefti kullanılan grupta Grafton kemik matriksi kullanılan gruba oranla daha fazla osteoblastik aktivite ve yeni kemik formasyonu saptandı. 6. haftadaki histolojik sonuçlarımıza göre, hem membranlı hem membransız grupta MinerOss?un (kortiko-kansellöz) Grafton?a göre daha fazla yeni kemik oluşturduğu gözlendi. Mineross?un yalın ve membranlı kullanıldığı tüm defektlerdeki yeni kemik formasyonu ve kemik yoğunluğunun Grafton?a oranla daha yüksek değerlere sahip olduğunu görüldü.
Özet (Çeviri)
In our study, it was aimed to compare the characters of the two graft materials such as osteoinductive potential, the development of fibrous tissue, inflammation, foreign body reaction, physical attachment, resorption and biocompatibility properties in the bone cavities created on the rabbit tibias histopathologically and radiologically. Defects were created on 16 rabbits (as described recently in the literature) for the examination of both soft and hard tissue healing process on the bone defects. 16 animals were randomly distributed into workgroups to be allocated 8 rabbits to each group. Then, 6 mm diameter bone defects with 2 cm intervals were created in each of the tibias of subjects in both groups. Totally 6 rabbits (3 rabbits in MinerOss Group and 3 rabbits in Grafton Group) were used in the study at each control period. 6 samples (graft material [group 1], graft material + membrane [group 2] and control [Group 3]) specimen from each rabbit were evaluated. At the end of the working period (6 weeks), a total of 36 examples obtained from 12 rabbits were evaluated. After histological evaluation, the bone density values are determined as radiological. The rabbits included in the study were sacrificed in groups concerning 12 rabbits in each time by intracardiac injection of ketamine after 3 and 6 weeks subsequent to the creation of defects. Criteria as response to the bone defect and graft material, hematoma, granulation tissue, fibroblasts tissues, new bone (osteoid) production, bone resorption, osteoblastic-osteoclastic activity, foreign body response, graft resorption, creeping, vascular tissues, and the presence of infection were examined histopathologically on the samples obtained. Bone density of each sample site was established by using mean gray values of the area. As a result, at the radiography analyses, it is seemed that the value of the density of the bone is higher when MinerOss was used as plain and with membrane at the defects than Grafton was used plain and with membrane. At the third week of histological evaluations, it is found that the osteoblastic activity and bone formation are more in the group who used bone matrix than the group of who used MinerOss (kortico-kansellöz) bone graft. According to the result of sixth week of histological evaluations, at the group of both with membrane and without membrane, it is observed that MinerOss (kortico-kansellöz) formed more new bones than Grafton. At the all defects in which MinerOss was used as plain and with membrane, new bone formation and bone density have higher values than the Grafton