Sınırlı insizyon tekniği ile karpal tünel gevşetmesi
Release of carpal tunnel with limited incision technique
- Tez No: 455941
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERİÇ ÇIRPAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, sınırlı insizyon tekniği, Boston sorgulama skoru, kaba kavrama, uç kavrama, üçlü kavrama ve lateral kavrama testi, Carpal tunnel syndrome, limited incision technique, Boston Questionnaire Score grip strength, tip pinch, three-fingered pinch and lateral pinch test
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, median sinirin gevşetilmesinde sınırlı insizyon tekniğinin etkinliği araştırılmıştır. Bunun için klinik olarak şikâyeti olan, fizik muayene ve ENMG tetkikiyle karpal tünel sendromu tanısı konulan 42 hastanın 50 elinde bu tekniğe uygun karpal tünel gevşetme ameliyatı yapılmıştır. Hastalara ameliyat öncesi Boston Sorgulama Skoru değerlendirmesi, Semmes-Weinstein Monoflaman testi, iki nokta ayırma testi, kaba kavrama, uç kavrama, üçlü kavrama ve lateral kavrama testleri yapılmıştır. Karpal tünel sendromu tanısı konulan hastalara rejyonel blok anestezisi altında sınırlı insizyon tekniği ile karpal tünel gevşetme ameliyatı uygulanmıştır. Ameliyat sonrası ilk gün tendon kaydırma egzersizleri verilmiştir. Hastalar değerlendirilmek üzere ameliyat sonrası 3. ve 6. ayda tekrar kontrole çağrılmıştır. Hastalara bu zamanlarda tekrar Boston Sorgulama skoru, Semmes-Weinstein Monoflaman testi, iki nokta ayırma testi, kaba kavrama, uç kavrama, üçlü kavrama ve lateral kavrama testleri uygulanmıştır. Ameliyat öncesi yapılan bu testlerle, 3. ve 6. ay testleri karşılaştırılmıştır. Boston sorgulama skorunda, duyu ve motor muayene testlerinde ve hastaların subjektif şikâyetlerinde istatistiksel olarak belirgin düzelmeler olduğu saptanmıştır. Bütün bunların sonucunda, hastaların büyük çoğunluğu sözel olarak yapılan ameliyattan fayda gördüğünü bildirmişlerdir. Bu çalışmada elde edilen tüm objektif ve subjektif değerlendirme sonuçlarına göre, sınırlı insizyon ile median sinirin etkili bir şekilde dekomprese edilebileceği, birçok tekniğe göre komplikasyonların ise sınırlı olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study we investigated the effectiveness of limited incision technique for median nerve decompression in carpal tunnel syndrome. For this purpose carpal tunnel decompression with limited incision is performed in 50 hands of 42 patients with clinical complaints and diagnosis of carpal tunnel syndrome according to physical examination and ENMG study. All patients were evaluated with Boston Questionnaire Score and Semmes-Weinstein Monoflament and two point discrimination tests. Grip strength, tip pinch, three-fingered pinch and lateral pinch tests were performed on each patient before surgery. Carpal tunnel release with a 3 centimetered limited incision was performed under regional anesthesia in each patient. Tendon sliding exercises were began within first postoperative day. Patients were evaluated at 3rd and 6th postoperative mounths with Boston Questionnaire Score and other diagnostic tests mentioned above. Peroperative and postoperative results of these tests were compared. Statistically significant improvements were observed in Boston Questionnaire Score, patient complaints and sensory and motor function tests. Most of the patients were satisfied with the results of surgery. According to objective and subjective results of this study we conclude that median nerve can be effectively decompressed with a limited palmar incision having fewer complication rates compared with many other techniques.