Gaziantep ili Alopecosa cinsi (Araneae: Lycosıdae) örümceklerin DNA barkod ile moleküler tanımlanması
Molecular identification of Alopecosa genus (Araneae:Lycosidae) with DNA barcode analysis in Gaziantep
  1. Tez No: 456278
  2. Yazar: DERYA ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADİLE AKPINAR, YRD. DOÇ. DR. TÜRKAN AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Alopecosa, COI, DNA barkodlama, Gaziantep, örümcek, Alopecosa, COI, DNA barcoding, Gaziantep, spider
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, Gaziantep ilinden toplanan Alopecosa cinsi (Araneae: Lycosidae) örümcekler morfolojik ve moleküler yönden araştırılmıştır. 2014 yılı Şubat-Aralık ayları arasında yakalanan 76 örnek incelenmiştir. Örümceklerin morfolojik çalışmaları neticesinde sadece erginleri içeren 4 tür (Alopecosa aculeata (Clerck, 1757), A. kuntzi Denis, 1953, A. cuneata (Clerck, 1757) ve A. accentuata (Latreille, 1817) elde edilmiştir. Alopecosa örümcekleri, yavru ve erginleri dâhil mitokondriyal gen bölgesi olan sitokrom c oksidaz I (COI) genin 'barkod' kısmı ile moleküler çalışmalar gerçekleştirilmiş ve aynı türler elde edilmiştir. Morfolojik veriler moleküler veriler ile uyuşmuştur. Çalışma neticesinde Alopecosa kuntzi Türkiye örümcek envanteri için yeni bir kayıt olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, spiders of the genus Alopecosa (Aranae: Lycosidae) collected from in Gaziantep province were characterized using morphological and molecular methods. Between the months of February-November 2014, 76 samples were analyzed. On the basis of morphological study of only the adult individuals, 4 species (Alopecosa aculeata (Clerck, 1757) , A. kuntzi Denis, 1953, A. cuneata (Clerck, 1757) and A. accentuata (Latreille, 1817) were identified. Molecular analysis of the barcode region of the mitochondrial cytochrome c oxidase I (COI) gene in both adult and juvenile specimens was carried out and revealed the same species. The morphological and molecular data were consistent with each other. As a result of this study, Alopecosa kuntzi was newly registered to the Turkey spider inventory.