Synthesis and thermoluminescence characteristics of rare earth doped nanophosphors
Nadir toprak elementi katkılı nanofosfor sentezi ve termolüminesans özellikleri
- Tez No: 456289
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA GÜLER YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termoluminesans, dozimetre, kinetik parametre, MgB4O7:Sr, ZnB2O4:KCl, katı hal reaksiyon yöntemi, çözelti yanma yöntemi, nanoparçacık, Thermoluminescence, dosimeter, kinetic parameter, MgB4O7:Sr, ZnB2O4:KCl, solid-state reaction method, solution combustion method, nanoparticle
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, yüksek sıcaklık katı hal ve çözelti yanma yöntemiyle sentezlenen Sr-katkılı magnezyum tetraborat (MBO) ve KCl katkılı çinko borat (ZnB2O4) nano fosforların termoluminesans (TL) özellikleri araştırılmıştır. 90Sr-90Y (≈ 0.04 Gy/s) beta kaynağı ile 0.2 Gy ile 288 Gy arasında değişen dozlarda ışıma eğrileri elde edilmiş ve kinetik derece, aktivasyon enerjisi gibi tuzak parametreleri, çeşitli metodları kullanılarak elde edilmiştir. Sr katkılı MBO nano fosforunun deney sonuçları, yaklaşık 200 °C'de en yüksek yoğunlukla ana ışıma tepesine sahip olduğunu ve doz cevabının 570 Gy' ye kadar iyi doğrusallığa sahip olduğunu göstermiştir. Öte yandan, KCl katkılı ZnB2O4 nano fosforun deney sonuçları, dokuz ışıma tepesinden oluşan geniş bir ışıma eğrisi yapısına sahip olduğunu göstermiştir. Örneklerin sabit bir doz oranında radyasyona maruz bırakılarak karanlık ortamda ve oda sıcaklığında bekletilerek farklı zaman süreleri için termal sönüm karakteristiği de çalışılmıştır. Planlanan saklama zamanlarının sonunda, Sr katkılı MBO'nun normalleştirilmiş TL alanı tipik olarak %50 ve KCl katkılı ZnB2O4 orijinal değerinin %70 oranında azalma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study we have investigated the thermoluminescence (TL) properties of Sr-doped magnesium tetraborate (MBO) and KCl doped zinc borate (ZnB2O4) nano phosphors, which were synthesized by using the high temperature solid-state and solution combustion method. The glow curves of the samples were evaluated by using 90Sr-90Y (≈ 0.04 Gy/s) beta source for different dose levels between 0.2 Gy and 288 Gy and the kinetic parameters such as activation energy (Ea), and order of kinetics (b) were calculated by using different methods. The experimental results for Sr-doped MBO nano phosphor indicated that it has main glow peak with highest intensity at approximately 200 °C with good linearity of the dose–response up to 570 Gy. On the other hand the experimental results for KCl doped ZnB2O4 nano phosphor has shown that it has a broad glow curve structure, which consists of nine glow peaks. The fading characteristics of the samples were also studied over a period time. The samples were irradiated and stored in a darkroom at room temperature. At the end of the planned storage times the normalized TL area, of Sr-doped MBO reduced typically 50% and KCl doped ZnB2O4 reduced 70% of its original value.