Design of irrigation network using treated wastewater – A case study of Erbil city in Iraq
Arıtılmış pis su kullanımı sulama şebekesi tasarımı – Irak Erbil' de bir durum çalışması
  1. Tez No: 456288
  2. Yazar: QASIM JALAL JEBREEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAZEN KAVVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtılmış Sularin kulanimi, su çevrimi, su şebekeleri, Erbil, Arıtılmış Sularin sulamada kullanılmış, treated wastewater reuse, water reuse, water networks, Erbil, irrigation using treated water
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dünya nüfusunun artması ve su kaynaklarının optimum kullanılmaması ve kirlenmeye karşı korunmaması neticesinde yer yüzünde su kıtlığı yaşanmaktadır. Toplumların içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanabilmesi için kullanılmış suların arıtılarak sulamada kullanılması uzun yıllardan beri üzerinde çalışılan bir konudur. Özellikle Irak gibi yarı kurak bölgelerde bu uygulamanın yapılması hayati öneme sahiptir. Bu Çalışmanın amacı Erbil'de inşa edilmiş ve edilecek olan atık su arıtma tesislerinde arıtılmış olan kullanılmış sularının sulama suyu olarak kullanılmış için. Arıtılmış suların arıtma terisin alınarak sulanacak alanlara götürülmesi iletim hatlarının mevcut yazılım programları modellerle çözümüdür. Bunun için mevcut kullanılan bilgisayar programları temin edilmiş ve kullanılmıştır. Arıtılmış ve arıtılacak atık suların arıtma tesislerinden alınarak Erbil'in güneybatısındaki tarım alanları ile şehir içinde bulunan altı adet parklara(yeşil alanlara) iletecek boru hatlarının optimum projelendirilmesi değişik bilgisayar programları ile hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the increase in the population of the world, and also, due to the pollution of available fresh water on earth along with the lack of optimizing water consumption, the world is facing a clear shortage of water. Using water treated from the water consumed in urban regions for domestic purposes has been the target of research for many years. This kind of research is particularly important for semi-arid countries like Iraq. The purpose of this research is to make use of the treated water outflow resulting from the already constructed plant, and going on in expansion, for irrigation purposes. The system that conveys water for irrigation to the areas in demand is performed by means of designing a network and performing the necessary calculations through computer programs. In order to reach this target, the necessary available computer programs were obtained and put to use. The water currently resulting, and will be produced in the future, from the treated wastewater will be used for irrigating agricultural lands in the southwest of Erbil city as well as six parks (green lands) in the city centre; all will be conveyed through a pipe system network project that is optimized using different computer programs.