Dam break analysis of an existing dam by integrated hydrologic modeling and gene-expression programming
Entegre hidrolojik modelleme ve gen-ekspresyon programlama kullanarak mevcut bir barajın yıkılma analizi
  1. Tez No: 456308
  2. Yazar: HINDREEN MOHAMMED NAZIF JABBAR
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. AYTAÇ GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baraj yıkılma analizi, CBS, Gen-Ekspresyon Programlama, Taşkın simülasyonu, Havza modelleme sistemi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Barajlar, biriken rezervuar suyunun yıkılan baraj yarığından sızmasıyla mansapa hücum etmesinden kaynaklanan tahribattan dolayı en tehlikeli inşaat mühendisliği yapıları olarak kabul edilebilir. Uydu verilerine Coğrafi Bilgi Sistemelri (CBS) tekniklerinin uygulanması ve taşkın altında kalan alanların hidrolojik modelleme ile haritalandırılması bu riski azaltmada önemli bir rol oynayabilir. Bu amaçla, Dukan Barajı'nın farklı senaryolar altında baraj yıkılması analizi gerçekleştirilmiştir. Dukan Barajı, Irak'ta Süleymaniye ilinde ve Aşağı Zap Nehri üzerindedir. Bu analizlerin amacı bafaj yıkılmasının barajın mansabında bulunan alanlara olan kötü etkisinin araştırılmasıdır. Simülasyonlarda kullanılan sayısal model, Birleşik Amerika Devletleri Ulusal Durumu Servisi tarafından geliştirilen Watershed Modeling System yazılımında mevcut olan Basitleştirilmiş Baraj Yıkılması Analizi (BBYA) modelidir. Analiz sonuçları, en kötü etkinin baraja en yakın olan bölgelerde meydana geldiğini göstermektedir.Bu simülasyonların sonuçları olası baraj yıkılması için hazırlanacak acil önlem planlarında etkin olarak kullanılabilir. Ayrıca bu çalışmada, gelecekte herhangi bir tipik sayısal baraj yıkılması modeli kullanmadan yada birçok bilgi, çaba ve zaman harcamadan taşkın karakteristiklerini tahmin eden denklemler elde etme amacıyla sembolik regresyon tekniği olan Gen-Ekspresyon Programlama (GEP) tekniği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dams can be considered the most dangerous structures in civil engineering because of the devastation that occurs as impounded reservoir water escapes through the breach of a failed dam and rushes downstream, beside of losing billions of dollars in infrastructure and property damages. Application of GIS techniques from satellite data in integration with hydrological modeling for mapping of flood inundated areas can play a momentous role in minimizing the risk. For this purpose, the numerical dam break model for analyzing of Dukan Dam is performed under various scenarios. Dukan Dam is located on the Lesser Zab River near the city of Sulaymaniyah in Iraq. The objective of these analyses is to investigate adverse effects of dam break failure on the regions downstream of the dam. The numerical model used in the simulations is SMPDBK model of WMS software, which is developed by the National Weather Service (NWS) in the United States. The analysis results show that most adversely effected regions are those that are closest to the dam location. The results of these simulations can be efficiently used to prepare emergency action plans in case of possible failures. In addition, Gene Expression Programming (GEP) is used in this research as an evolutionary symbolic regression technique for obtaining formulas that predict flood characteristics that can be used in future without using any type of numerical dam break models and without using a lot of information, effort and time. Keyword: Dam break analysis, GIS, Gene-Expression Programming, Flood simulation, Watershed modeling system.