An experimantal study of solar chimney in Baghdad/ Iraq
Irak Bağdat'ta kurulu güneş bacası üzerinde deneysel çalışma
  1. Tez No: 456313
  2. Yazar: MOHAMMED HAMZAH AL OBAIDI
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. PROF. DR. MEHMET SAİT SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş bacası, güneş kulesi, prototip, türbin, sera, solar chimney, solar updraft tower, mine solar prototype, turbine, greenhouse
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Güneş bacaları çevre kirliliği yapmayan yakıt kullanmayan ve sessiz bir enerji üretecidir. Ana parçaları, baca ,toplayıcı ve borusudur. Bu parçalar birlikte elektrik üretirler.Bu çalışmada Bağdat ta kurulu model bir baca üzerinde deneysel araştırma yapılmıştır. Bu model 1.70 m boyunda (manzaraes) seçilmiştir deneysel ölçüleri 2016 Ocak ile Haziran ayları arasında yapılmıştır.Toplayıcı olaralı 0.026 cm kalınlığında plastik pvc kullanılmış olup 8,54 metre kare alan üzerine serilmiştir. Yüksekliği 2,9 metre pvc malzemesinden yaplmış 10 cm çapında baca kallanılmıştır.Deneysel ölçümlerde hava hızı 0.88 ile 1,2 m/s aralığında seyretmiş ve güç çıkışı 0.88 ile 11.48 watt bandında olmuştur. Genellikle hava açık ve az bulutlu bir seyir göstermiştir.Sonuçta güneş bacasından elektrık elde edileceği gözlenmiştir. Toplayıcı ile dış hava arasındaki sıcaklık farkı 1.1 ile 13 ◦C arasında değişmiştir.Hesaplamalara göre ortalama yıllık 159588.536 Kw.h elektrik üretilebileceği görülmüştür.Yapılan çalışmada elektrik maliyeti 0.033 US$/kWhr olarak hesaplanmış olup lrakta güneşten bu yöntemle elektrik elde edilebileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Solar chimney power plant is one of the inexhaustible fuel sources that are pollution and often noise free. This work an experimental study of a small prototype of solar chimney in Iraq (Baghdad city). The experimental model is 1:70 in size of (Manzanares) existing prototype. The measurements took during first half of the year 2016 (January, February, March, April, May, and June).An (8.54) meters squire area of concrete had covered with translucent plastic material as collector, with a high of 0.026 cm (over ground). Chimney high is (290) cm made from PVC pipe material, and diameter of 10 cm, The result show that the average velocity outlet from chimney was between (0.88) and (1.2) m/s. In different months average power output from (4.22) to (11.48) watt. Mainly the weather in this month was good, sunny, with very little cloud somewhere. Results show good possibility to generate the electricity using solar chimney, The temperature difference between inside collector temperature and ambient temperature is reached a value (1.1 ◦C) to (13 ◦C), Calculations show available average annual power of (582498156.4) Kw.hThermo-economical analysis was made and obtained a cost of Kw.h of electricity from enlarge prototype 0,033$.