Kızılçamın (Pinus brutia Ten.) Malatya-Doğanşehir yöresindeki doğal yayılışı ve bazı silvikültürel özellikleri üzerine araştırmalar
Studies on the natural distribution and some silvicultural characteristics of Turkish red pine (Pinus brutia Ten.) in the Doğanşehir region, Malatya
- Tez No: 456461
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT DERYA AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kızılçam, Pinus brutia, doğal yayılış, silvikültürel özellik, Doğanşehir, Turkish red pine, Pinus brutia, natural distribution, silvicultural characteristic, Doğanşehir
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, kızılçamın (Pinus brutia Ten.) ülkemizdeki uç yayılış alanlarından biri olan Malatya ili Doğanşehir ilçesinde bu türün doğal yayılışı ve bazı silvikültürel özellikleri araştırılmıştır. Kızılçamın Doğanşehir yöresinde yayılış gösterdiği alanların mevki, coğrafi koordinat, rakım, bakı ve eğimleri belirlenmiştir. Türün gövde ve tepe şekli, köklenmesi, büyümesi, fenolojisi ve gençleşme durumu ele alınmıştır. 11 adet deneme alanı seçilerek, bu deneme alanlarında çap, boy ve yaş tespitleri yapılmıştır. Ayrıca, iklim, jeolojik yapı ve toprak özellikleri, türe zarar veren abiyotik ve biyotik faktörler ve yörede türle birlikte bulunan odunsu taksonlar ele alınmıştır. Kızılçam, Doğanşehir yöresinde 37º51'22''-37º55'20'' kuzey enlemleri ile 37º47'30''-37º53'18'' doğu boylamları arasında ve 737.9 ha'lık bir alanda doğal yayılış göstermektedir. Kızılçam yörede 830-1240 m rakımlar arasında ve genellikle kuzeybatı ve güneybatı bakılarda bulunmaktadır. Kızılçam bireyleri genellikle kısa boylu olup, düzgün olmayan gövde ve kalın dallara sahiptir. Yöredeki kızılçamlar kazık kök yapmaktadır. Meşcerelerin önemli bir kısmı bozuk yapıda olup, kapalılıkları genelde düşüktür. Bozuk saf kızılçam meşcerelerinde ortalama çap 22.6 cm, ortalama boy 5.8 m ve ortalama yaş 57 olarak bulunmuştur. Kızılçamlarda ilk sürgünler Mart sonu-Nisan başında büyümeye başlamaktadır. Kızılçamlarda tozlaşma Nisan ayının ortalarında başlamakta, Nisan ayı sonu ile Mayıs ayının ilk haftasında sona ermektedir. Araştırma alanı kısmen Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yörede yıllık ortalama sıcaklık 13.7 °C ve yıllık ortalama yağış miktarı 766.1 mm'dir. Kurak devre Mayıs ayı sonlarında başlayıp Ekim ayı başlarına kadar devam etmektedir. Araştırma alanında serpantinit, diyorit ve diyabaz anakayalarının bulunduğu, toprak türünün kumlu balçık olduğu ve taşlılık oranının %20-35 arasında değiştiği belirlenmiştir. pH değeri ise 6.41 ile 6.88 arasında değişmektedir. Yöredeki kızılçam ormanlarına zarar veren başlıca faktörler, gelişigüzel yol yapılması, yangın, çam keseböceği, usulsüz kesimler ve otlatmadır. Ayrıca, yörede aşırı şekilde toprak erozyonu meydana gelmektedir. Yöredeki kızılçam yayılış alanlarında az sayıda odunsu takson bulunmaktadır. Yöredeki kızılçam meşcerelerine zarar veren faktörlere karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Söz konusu kızılçam meşcerelerinde odun üretimi yapılmamalı, bu meşcereler gen kaynağı olarak korunmalı ve meşcerelerdeki geniş boşluklarda fidan dikimi ile ıslah çalışmaları yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, natural distribution and some silvicultural characteristics of Turkish red pine (Pinus brutia Ten.) were investigated in the Doğanşehir district of Malatya province, one of the extreme distribution areas of this species in Turkey. Location, geographical coordinate, elevation, aspect and slope of the distribution areas of Turkish red pine in the Doğanşehir region were determined. Stem and crown forms, rooting, growth, phenology and regeneration situation of the species were investigated. 11 sample plots were selected and diameter, height and age determinations were made in these sample plots. In addition, climate, geological structure and soil properties, abiotic and biotic factors damaging to the species and woody taxa associated with the species in the region were investigated. Turkish red pine occurs naturally between 37º51'22''-37º55'20'' northern latitudes and 37º47'30''-37º53'18'' eastern longitudes and on an area of 737.9 ha in the Doğanşehir region. Turkish red pine is located between elevations of 830-1240 m and generally northwestern and southwestern aspects in the region. Turkish red pine individuals were generally short and had crooked stems and thick branches. Turkish red pines in the region develop tap root. A significant portion of the stands had degraded structure and canopy cover of the stands was generally low. In the degraded pure Turkish red pine stands, the mean diameter, height and age were found to be 22.6 cm, 5.8 m and 57, respectively. Initial shoots started to grow at the end of March and beginning of April in Turkish red pines. Pollination in Turkish red pines started in the middle of April and ended at the end of April and the first week of May. The study area is partly under the influence of the Mediterranean climate. The mean annual temperature and the mean annual precipitation are 13.7 °C and 766.1 mm, respectively in the region. Dry period starts at the end of May and lasts until the beginning of October. It was determined that there were serpentinite, diorite and diabase bedrocks, soil texture was sandy loam and stoniness rate varied between 20-35% in the study area. pH value varied also between 6.41 and 6.88. The main factors damaging to Turkish red pine forests in the region were road construction at random, fire, pine processionary moth, illegal cuttings and grazing. In addition, soil erosion has occurred extremely in the region. There were a small number of woody taxa in the distribution areas of Turkish red pine in the region. The necessary measures should be taken against to the factors damaging to Turkish red pine stands in the region. Wood production should not be made in Turkish red pine stands in question, these stands should be protected as gene resources, and rehabilitation activities should be made in large gaps of the stands by seedling planting.