Yüzey kaplamasında kullanılan yanmayı geciktirici kimyasal maddelerin yanma dayanımı üzerine etkilerinin araştırılması
- Tez No: 456476
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boric acid, Muscovite, Ammonium polyphosphate, MDF, Combustion
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde MDF'ye yönelik talepler, teknolojik gelişme ile birlikte yaşam kalitesinin yükselmesine bağlı olarak artmaktadır. MDF, termomekanik olarak odun veya diğer lignoselülozik hammaddelerden elde edilen liflerin, sentetik yapıştırıcı ilavesiyle belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra oluşturulan levha taslağının sıcaklık ve basınç altında preslenmesiyle elde edilen bir üründür. MDF üretimi Türkiye'de yoğun olarak yapılmaktadır. Bu çalışmada, 18 mm genişlikte, 9.5 mm kalınlıkta ve 1016 mm uzunlukta ebatlanmış MDF'ler kullanılmıştır. Yanmayı geciktirici kimyasallar (Borik Asit, Boraks, Amonyum Polifosfat (APP) ve Muskovit) MDF yüzeylerine 0.25 mm kalınlık oluşturacak şekilde kalsit ile birlikte kaplanmıştır. Kimyasal oranları %1, %3, ve %5 olarak belirlenmiş ve her bir kimyasal için bu oranlar kullanılmıştır. Kaplanan MDF'ler standart şartlarda kondisyonlandıktan sonra yanma testlerine tabi tutulmuştur. Alev Kaynaklı Yanma (AKY) ve Kendi Kendine Yanma (KKY) olarak iki farklı yanma testi yapılmış ve Ağırlık kaybı, Sıcaklık, Oksijen, Karbon Monoksit (CO) ve Azot Monoksit (NO) değerleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yanmayı geciktirici kimyasallar, MDF'lerin yanma özelliklerinde olumlu etki göstermiştir. Kullanılan kimyasal oranındaki artışa paralel olarak yanma dirençlerinde de artışların olduğu gözlemlenmiştir. Kullanılan kimyasalların yanma üzerine etkisi diğer kimyasallar ile karşılaştırıldığında farklılıklar göstermiştir. Genel olarak kimyasalların yanma testlerindeki tüm değerlere etkileri karşılaştırıldığında en olumlu etki Borik Asit'in%5 oranında kullanılması ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, demands towards MDF, together with the technological developments, increase based on the life quality. MDF is an engineered wood product made by breaking down hardwood or softwood residuals into wood fibers, often in a defibrator, combining it with wax and a resin binder, and forming panels by applying high temperature and pressure. MDF is commonly produced in Turkey. MDFs sized 18 mm width, 9.5 mm thickness, and 1016 mm length were used in this study. Fire retardant (FR) chemicals (Boric acid, Borax, Ammonium polyphosphate (APP), and Muscovite) were coated on MDF surfaces with calcite to form 0.25 mm thick. FR chemicals were applied to MDF surfaces at 1%, 3% and 5%. Coated MDFs were subjected to combustion tests after conditioning in standard conditions. Two different combustion tests as Flame-Induced (FIC) and Self-Combustion (SC) were performed to coated MDFs and Weight Loss, Temperature, Oxygen, Carbon monoxide (CO), Nitrogen monoxide (NO) values were determined. As a result, FR chemicals have positive effects on the burning properties of MDFs. It was observed that the burning resistances improved with increasing FR chemical ratio. The effect of the used chemicals on combustion showed differences when compared to other chemicals. Generally, when comparing the effects of all values in the combustion tests of chemicals, the most favorable effect was obtained by using 5% of Boric Acid.