Yemlerine farklı ve artan miktarlarda doğal zeolit (Klinoptilolit) katılan etlik piliçlerin besi performanslarının belirlenmesi
Determination of feeding performances with addition of increased concentraton zeolite (Clinoptylolide) in broiler chicken
- Tez No: 456503
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYHAN YETER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Broiler, Besi Performansı, Zeolit, Broiler Chickens, Fattening Performance, Zeolite
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışma, farklı düzeylerde ve artan oranlarda zeolit içeren yemin, etlik piliçlerde besi performansına etkilerini incelemek amacıyla, KSÜ HAYMER'de bulunan etlik piliç kümesinde, tesadüf parseller deneme deseninde 3 grup ve her grup için 3 tekerrürden oluşmuştur. Her tekerrüre karışık cinsiyette 40 adet Ross308 civciv 4'er m2'lik alana konulmuştur. Denemede standart 4 çeşit ticari yem 1-10, 11-21, 22-35 ve 36-42. günler arasında kullanılmıştır. Kontrol grubuna zeolit ilavesi yapılmazken, muamele 1 grubundaki hayvanlara %0.5, %0.75, %1, %1.25 oranlarında, muamele 2 grubundaki hayvanlara %1, %1.5, %2, %2.5 oranlarında zeolit sırası ile 1-14, 15-21, 22-35 ve 36-42 günlerde ilave edilmiştir. Deneme boyunca serbest yemleme yapılmıştır. Altlık olarak kâğıt fabrikası atıklarından üretilen endüstriyel bir ürün, aydınlatmada tasarruflu ampuller ve ısıtmada elektrikli sobalar kullanılmıştır. Denemeye alınan hayvanların tamamı haftalık olarak tartılmış, ortalama canlı ağırlıkları ve yem dönüşüm oranları belirlenmiştir. Civcivlere 6. gün Newcasttle(B1) ve 12. gün Gumboro aşıları uygulanmıştır. Havalandırma standart klape, fan ve pedlerle sağlanmıştır. 4. haftada canlı ağırlık bakımından gruplar arasında istatistikî bir fark görülmüştür(P0.05). Grup 1, grup 2 ve kontrol gruplarındaki piliçlerin 6. hafta sonundaki canlı ağırlıkları sırası ile 2620.0±45.925g, 2621.0±18.639g ve 2619.7±9.883g olarak bulunmuştur. Yem dönüşüm oranı (FCR) bakımından da gruplar arasında tüm haftalarda istatistikî bir fark bulunamamıştır(P>0.05). Muamele ve kontrol gruplarındaki hayvanların 6. hafta sonundaki yem dönüşüm oranları sırası ile 1.663±0.003 1.640±0.005 ve 1.637±0.008 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak etlik piliç yetiştiriciliğinde yemlerine farklı düzeylerde ve artan oranlarda ilave edilen zeolit canlı ağırlıkta bir artış olmadığı ve yem dönüşüm oranı değerlerini değiştirmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of zeolite containing feed on broiler chickens. The experiment carried out in three groups and three replicates for each group at KSÜ HAYMER and experiment set up in coincidence parcel trial design. Each replicate contained 40 Ross-308 chicks (male and female) and placed in 4 square meter area. Four different commercial feed were used for 1-10, 11-21, 22-35 and 36-42 days of growth. Zeolite was not added for control group but treatment group I animals were fed with 1%, 1.5%, 2% and 2.5% zeolite added feed stuff. Treatment group II feed stuff were prepared with 1%, 0.75%, 1%, 1.25% zeolite supplementation. Free feeding regime was applied for42 days, industrial waste product observed from paper factory used as the base. Energy saving bulbs used for lighting and electric stove used for heating. All animals were weighed weekly, average live weights and feed conversion rates were determined. The chicks were vaccinated with Newcastle (B1) and Gumboro vaccines on 6thand 12thdays of growth. Aeration is provided by standard valve, fan and pads. There was a statistically significant difference between live weight groups at 4th week(P 0.05).The live weights of the chicks in group 1, group 2 and control group were found 2620.0 ± 45.925g, 2621.0 ± 18.639g and 2619.7 ± 9.883g, respectively. In terms of feed conversion ratio (FCR), no statistically significant difference was found between the groups at all weeks (P> 0.05).End of the 6 week experiments, feed conversion ratios for treatment and control groups were calculated 1.663 ± 0.003 1.640 ± 0.005 and 1.637 ± 0.008 respectively. As a result, it was determined that live weight gain and feed conversion ratio were not change when zeolite was added with increasing ratios.