Land use effects on soil physical properties of theriparian zone of Andirin river in Turkey
Arazi kullanımının Andırın nehri kıyıdaş bölgesinde toprak fiziksel özelliklerine etkisinin belirlemesi
- Tez No: 456510
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜNDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Kıyıdaş bölgeı, arazi kullanımı / arazi örtüsü, toprak fiziksel özellikleri, CBS, Riparian zone, land use/land cover, soil physical properties, GIS
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kıyıdaş bölgelerde arazi kullanımı/ arazi örtüsünde meydana gelen değişiklikler, özellikle toprak fiziksel özelliklerinde önemli değişiklikler meydana getirebilir. Bu çalışmanın amacı, Kahramanmaraş'ta Andırın nehir kıyılarında bazı toprak fiziksel özellikleri üzerine arazi kullanımının etkisini araştırmaktır. Bu amaçla, öncelikle ilkbahar ve yaz dönemine ait multispectral SPOT-6, görüntüleri sınıflandırmamış ve Andırın havzasının, arazi kullanımı/arazi örtüsü haritası elde edilmiştir. Daha sonra Andırın. nehri ve kollarının her iki tarafında 2, 10 ve 25 metre uzaklıkta olmak üzere üç farklı mesafede sulu tarım, kuru tarım, meşe ve kızıl çam olmak üzere dört arazi kullanımı altında alınan toprak örneklerinin bazı fiziksel özellikleri belirlenmişir.Havza arazi kullanımı/arazi örtüsü sulu tarım, kuru tarım, mera, meşe, kızılçam, yerleşim ve su yüzeyleri olmak üzere yedi sınıfa ayrıldı. SPOT 6 görüntülerinin kontollü sııflandırma yöntemiyle, arazi kullanımı/arazi örtüsü,yüksek doğrulukla (genel doğruluk ve kappa değerleri sırasıyla% 93.33 ve 0.92) elde edilmiştir. Fiziksel toprak analizi sonuçları, en yüksek kum içeriğinin sulu tarım altındaki topraklarda ve 2 m'lik zonda bulunmuş olduğunu gösterdi.. Toprakların kil içerikleri nehir yatağından uzaklaştıkça artmıştır. Çam ormanı altındaki toprakların agregat stabilitesi diğer kullanımlaar altındaki topralarınkinden yüksektir. Ayrıca çam ve meşe ormanı topraklarının hidrolik iletkenlik oranları her üç mesafede sulu ve kuru tarım alındakilerden daha yüksektir. Bu sonuçlar arazi kullanmı/arazi örtüsünün SPOT-6 görüntülerinden büyük doğrulukla ve düşük maliyetle sağlanabileceğini göstermektedir. Ayrıca Andırın kıyıdaş zonunda arazi kullanımı/arazi örtüsünün toprakların fiziksel özeliklerini etkilediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Land use and land cover can induce significant variations in soil physical properties, especially in the riparian zones. The present study aims are to explore the effect of land use on some soil physical properties of the riparian zone of Andirin river, in Kahramanmaras, Turkey. Firstly, we classified multispectral SPOT-6 images in spring and summer season for mapping the land use and land cover of the catchment of Andırın river. Soils samples were collected along transects in three distance of 2, 10 and 25 meters on both side of the river under four types of land uses including irrigated agriculture, rainfed agriculture, oak and pine. Soil particle size, aggregate stability and hydraulic conductivity were determined. Land use/land cover of catchment classified into seven classes including: oak forest, pine forest, agricultural area, bare soil, urban, water bodies and range land. The supervised classification method had high accurate (i.e. overall accuracy and kappa values of 93.33% and 0. 92, respectively) for data of SPOT-6 images. Also the results indicated that there was the highest sand content in the soil covered irrigation agriculture, and in zone of 2-m on the transect. It was also observed that the percentage of clay content in the soil increased in the further distance of river channel. The aggregate stability in the soil under pine forest was significantly higher than other uses. Also the rates of hydraulic conductivity of soils covered pine and oak forest were higher than agricultural uses in all distances. This results concluded that the SPOT-6 imagery can provide low-cost land cover map and land use/land cover affects soil physical properties of riparian zone.