Kahramanmaraş Sır barajı Derindere yağış havzasında farklı arazi kullanım şekilleri altındaki toprakların bazı fiziksel, kimyasal ve hidroloji özellikleri ile erozyon eğilimleri üzerine araştırmalar
Investigation on soil erodibilty and some physical, chemical and hydrologic properties of soils under different land use types in Derindere creek watershed near Sır dam in Kahramanmaraş
  1. Tez No: 131654
  2. Yazar: NURİ BOZALİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİK KARAGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Erodibilitesi, Toprak Erozyonu, Dispersiyon Oranı, Coğrafi Bilgi Sistemi, Soil Erodibility, Soil Erosion, Dispersion Ratio, Geographic Information System
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
VI ÖZET KAHRAMANMARAŞ SIR BARAJI DERİNDERE YAĞIŞ HAVZASINDA FARKLI ARAZİ KULLANIM ŞEKİLLERİ ALTINDAKİ TOPRAKLARIN BAZI FİZİKSEL, KİMYASAL VE HİDROLOJİK ÖZELLİKLERİ İLE EROZYON EĞİLİMLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Nuri BOZALİ Yüksek Lisans: Orman Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı : Doç Dr. Refik KARAGÜL Ağustos 2003, 197 s Bu çalışmada K.Maraş Sır Barajı Derindere Yağış Havzasında farklı arazi kullanım şekilleri, farklı yükseklik kademeleri, anakaya grupları ve farklı bakılara göre toprakların erozyon eğilimleri ile diğer bazı fiziksel, kimyasal ve hidrolojik toprak özellikleri araştırılmıştır. Araştırma alanı Türkiye'nin Doğu Akdeniz Bölgesinde K.Maraş'a 55 km uzaklıkta Sır Barajı Derindere Yağış havzasındadır. Yapılan bu çalışma ile özellikle arazi kullanım şekli ve anakayaların toprakların erozyon eğilimini nasıl etkilediği, bu toprakların bazı fiziksel, kimyasal ve hidrolojik özelliklerinin nasıl olduğu ve aralarında ne gibi ilişkiler bulunduğu araştırılmıştır. Bu amaçla araştırma alanından alman toprak örneklerinin araştırma alanını temsil edecek şekilde iki farklı arazi kullanım şeklinden (orman ve tarım), üç farklı yükseklik kademesinden (500-800 m, 800-1100 m ve 1100-1400) ve iki farklı bakıVII grubundan (kuzey, güney) alınmıştır. Orman alanlarından 30 ve tarım alanlarından 16 adet olmak üzere toplam 46 adet toprak profili açılmış ve her bir profilden farklı derinlik kademelerinden (0-20 cm, 20-50 cm ) toprak örnekleri alınmıştır. Araştırma alanından alınan bu toprak örnekleri üzerinde; tekstür (kum, kil ve toz), erozyon eğilimleri (dispersiyon oranı, erozyon oram ve kolloid/nem ekivalam oranı) nem ekivalam, permeabilite, hacim ağırlığı, tane yoğunluğu, gözenek hacmi, su tutma kapasitesi, solma noktası, faydalı su, organik madde ve pH gibi 16 toprak özelliği belirlenmiştir. Topraklar bu özellikleri ile, varyans analizi, duncan testi gibi istatistiki yöntemlerle karşılaştırılmış, farklılıklar araştırılmıştır. Ayrıca çalışma alanıyla ilgili haritalar coğrafi bilgi sistemi ortamında değerlendirilmiş ve havzamn alanı 1117 ha, ortalama yüksekliği 1334 m, ortalama eğimi %47, form faktörü 0.74, dairesellik oranı 0.74, uzunlaşma oranı 0.50, dere sıklığı 2.05 ve drenaj yoğunluğu 1.94 olarak hesap edilmiştir. Yapılan laboratuvar analizleri ve istatistik değerlendirmelerden çıkarılan bazı özet sonuçlar şöyledir: I-Bir erozyon eğilim indeksi olarak kullanılan dispersiyon oranı sonuçları, araştırma havzasında sınır değer olan 15 'ten büyük bulunmuştur. Bu sonuçlar havza topraklarının erozyona duyarlı olduğunu göstermektedir. II-. Araştırma alanı topraklarının genellikle kumtaşı, kireçtaşı, yamaç molozu, çamurtaşı, bazalt, kuvarsit anakayası üzerinde yer aldığı ve bu anakayalardan oluşan toprakların kumlu balçık, balçık, balçıklı kum, killi balçık, kumlu killi balçık, kil, ve kumlu kil tekstüründe olduğu belirlenmiştir. III- Araştırma alanının tüm toprakları için yapılan değerlendirmede incelenen 16 toprak özelliğinden üst toprak katmanında (0-20 cm) 11 tenesi(kum, kil, toz, dispersiyon oranı, nem ekivalam, erozyon oranı, permeabilite, pH, organik madde veVIII solma noktası), toprakların alt katmanlarında (20-50 cm) ise 12 tanesi (kum, kil,toz, dispersiyon oranı, nem ekivalanı, kolloid/nem ekivalanı oranı, erozyon oranı, tane yoğunluğu, su tutma kapasitesi, pH, organik madde ve solma noktası) anakaya gruplarına göre istatistiki olarak önemli farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“INVESTIGATION ON SOIL ERODIBILITY AND SOME PHYSICAL, CHEMICAL AND HYDROLOGIC PROPERTIES OF SOILS UNDER DD7FERENT LAND USE TYPES IN DERINDERE CREEK WATERSHED NEAR SHI DAM IN KAHRAMANMARAŞ”by Nuri BOZALİ Master of Science Thesis, Department of Forest Engineering Supervisor: Associate Professor Refik KARAGÜL August, 2003, 197 p. In this study, soil erodibility and some physical, chemical and hydrologic soil properties of different land use types, main rocks,, levels of different altitudes and different aspects were studied. The study area of Derindere watershed is located in the east Mediterranean region far away from 55 km from Kahramanmaraş. With this study, especially the effects of different land use types and main rocks on soil erosion tendency and the physical, chemical and hydrologic properties of these soils and their interrelationships are determined. For this purpose, soil samples were taken from two different land use types (forestland, and agriculture land), three different altitudes (500-800 m, 800-1100 m and 1100-1400 m) and two different aspect groups (south and north). Totally 46 soilIV profiles were dug of which 30 from forestland, and 16 from agriculture areas. Soil samples were taken from two different depth steps (0- 20 cm and 20- 50 cm.) As indicated below, 16 soil properties such as texture (sand, clay and silt), erodibility indexes (dispersion ratio, colloid/moisture equivalent ratio, erosion ratio), moisture equivalent, permeability, bulk density, soil particle density, porosity, organic matter, water holding capacity, dehydration point, useful water and pH were measured on the soil sample. Soil properties were analyzed statistically using Analysis of Variance, Duncan's Multiple Range Test and relations between the properties were examined. In addition, maps of research area were digitized and evaluated in Geographic Information System and following watershed's properties were found as follows the area is 1117 ha, mean altitude is 1334 m, mean slope is 47 %, form factor is 0.74, ratio of cycles is 0.74, ratio of expansion 0.50, river frequency is 2.05 and drainage density is calculated as 1.94. The result of laboratory tests and statistical analysis obtained can be summarized as follows: I-In general average dispersion ratio (erodibility index) valves of soil in the study area were found to be greater than the suggested limiting value of 15 that is, watershed soils are susceptible to erosion. Il-It was determined that research area's soils are generally on sand stone, lime stone, slope rubble, mud stone, basalt, quartz and the soil that were made of main rocks have textures like sandy loam, loam, clay loam, sand clay loam, clay, sand clay. El-Determination of all soils samples with in research area showed that 1 1 soil properties out of 16 for the surface layer (0-20 cm) (sand, clay, silt, dispersionV ratio, moisture equivalent, erosion ratio, permeability, organic matter, pH, dehydration point) and soil properties out of 12 for the under surface layer (20-50) (sand, clay, silt, dispersion ratio, moisture equivalent, colloid/moisture equivalent ratio, erosion ratio, water holding capacity, pH, organic matter, dehydration point) were found to be significantly different than that of main rocks groups.