Tüketici dindarlığı ve helal gıda ürün değerlendirmeleri Kayseri'de bir uygulama
Consumer religiosity and halal food product evaluations an application in Kayseri
- Tez No: 456541
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUMRU UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dini tutum, Tüketicilerin Satın Alma Davranışları Üzerinde Etkisi, Helal Ürün Farkındalığı, Helal Sertifika, Religious attitude, Consumer influence on purchasing behavior, Halal Product Awareness, Halal Certificate
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tüketicilerin yaşam tarzlarını etkileyen birçok faktör vardır. En önemlisi ise Dini inançlarıdır bu sebeple kişiler inançlarına göre yaşar onun belirlediği sınırlar dahilinde günlük yaşantılarını devam ettirirler. Kişiler ürün ve hizmetleri talep ederken inançları etkisinde hareket ederek kimi ürünleri inançlarına uygun olduğu için satın alırlar, kimi ürünleri de yine inançlarıyla uyuşmadığı için satın almayabilirler. Bu aşamada bireylerin dini inançlarına uygun ürün ve hizmetleri aşamasında helal kavramı devreye girmektedir. Helal ürün İslami kurallara uygun olan ve yasak bir unsur barındırmayan, ayrıca bu unsurlardan arındırılarak mekân ve ekipmanlarda hazırlanan, işleme tabi tutulan, taşıma ve depolama gibi ve bu unsurların haricinde üretim yapılan ürünlerle direkt teması olmayan tohumdan sofraya kadar süreçte dini kriterlere uygun olarak üretilmiş ürün olarak tanımlayabiliriz. Yeryüzünde değişik coğrafyalarda Müslümanlar diğer ilahi ve ilahi kaynaklı olmayan dinlere mensup insanlarla yaşamaktadırlar. İslam'a göre yasak olan başka bir dinde serbest olabilmektedir, böyle bir durum karşısında Müslümanların tüketecekleri ürün ve hizmetlerde problemler yaşanabilmektedir. Bu çalışma ile tüketici dindarlığı ve helal gıda ürün değerlendirmeleri çalışılmıştır, Kayseri ilinde yapılan anket çalışması ve Spss paket programı ile tüketicilerin helal ürün ve hizmetlere bakış açısı ölçülmüş ve elden edilen sonuçlar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many factors that affect the lifestyles of consumers. Most importantly, they are religious beliefs, so consumers live according to their beliefs and continue their daily lives within the limits that it determines. Consumers can not buy some products while they are buying products because they act in the direction of their religious beliefs and buy some products for their religious beliefs because some products are not suitable for their religious beliefs. At this point, the concept of halal food comes into play as an element that is effective in product preferences according to consumers' religious beliefs. Halal food is processed, carried, and stored, prepared in places and devices that are free from any elements prohibited by Islamic rules; Is defined as a non-direct product in the preparation, processing, transportation and storage stages with any food produced outside these conditions. In different parts of the world, Muslims live together with people of different religious beliefs (Christian, Atheist, Buddhist, etc.). In this way, serious problems and troubles arise especially for Muslims in terms of food they consume. In this study, consumer religiousness and halal food product evaluations are aimed to be measured by the application to be made in Kayseri.