Asıl-alt işverenlik (Taşeronluk) sistemi-Niğde'de bir uygulama
Sub-sub-employment (Sub-contracting) system-an application in Ni̇ğde
- Tez No: 456542
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAATÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşveren, İşçi, Taşeron, Asıl-Alt İşverenlik, Employer, Worker, Subcontractor, Sub-Sub-Employment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ülkemizde son yıllarda özel sektörün yanı sıra kamuda da istihdam büyük ölçüde değişmiştir. Kamu kesiminde kadrolu memur ve işçi istihdamı yerine sözleşmeli personel ve alt işverene bağlı işçi alımı ön plana çıkmıştır. Alt işverene bağlı işçi sayısındaki artışın temel nedeni, doğrudan istihdama oranla maliyetin çok daha düşük olmasıdır. Bu nedenle kamu ve özel sektörde birçok kurum yemek, ulaşım, alt yapı, güvenlik, temizlik ve benzeri hizmetlerinin yanı sıra asıl işlerini de alt işveren aracılığıyla yürütmeye başlamıştır. İşverenlerin maliyeti düşürmek adına seçtiği alt işverene bağlı alt işverenin istihdam ettiği işçiler çalıştıkları hastanelerde, belediyelerde, tersanelerde, madenlerde, demir çelik işletmelerinde, havayollarında, karayollarında ve üniversitelerde iş güvencesinden kısmen yoksun ve esnek çalıştırılma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı asıl-alt işverenlik (taşeronluk) kapsamında taşeron işçi olarak çalışanların sosyo-demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermedikleri ve taşeronlukla ilgili değerlendirmeleri belirlenmesidir. Araştırmanın evreni Niğde Devlet Hastanesi'nde çalışan taşeron işçilerdir. Çalışmanın önemli sonuçları arasında demografik değişkenlerin taşeron işçilerin taşeronlukla ilgili değerlendirmelerinde farklılık göstermesidir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the shape of employment in the private sector as well as in the Public sector has changed greatly in our country. In the public sector, instead of employing permanent staff and workers, contracted personnel and subcontractors are the most important candidates for recruitment of workers. The main reason for thein crease in thenumber of subordinate workers is that the cost of direct employment is much lower. For this reason, many institutions in the public and private sectors have begun to carry out their main jobs through sub-employers in addition to food, transport, infrastructure, security, cleaning and similar services. Workers employed by sub-employers who are employed by sub-employers who are selected by the employers in order to reduce costs are partly lacking in job security in municipalities, mines, iron and steel enterprises, airlines, roads and universitie and flexible working conditions can emerge. In this respect the aim of the research is to determine whether suncontracted workers differ in their socio-demographic characteristics and subcontracting. The unıverse of your research is subcontracted workwrs working in Niğde State Hospital. Significant results of the study include that demographic variables differ in subcontracting evaluations of subcontracted workers.