Özel sektörün sanata desteği ve sanat galerilerinin alternatif sanat eğitimi alanına katkı oluşturması
To support that art by private sector and to make contribution that alternati̇ves art education area by art galeries
  1. Tez No: 456561
  2. Yazar: FATMA BETÜL KOTİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, görsel sanat, sanat galerileri, sanatın eğitimdeki rolü, Art, Visiual Arts, Art Galleries, Role of Art in Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Toplumların gelişim sürecinde önemli bir rolü olan sanat, bireylerin medeni bir toplum üyesi olmasında hayati bir öneme sahiptir. Sanatın bireyi toplumsallaştırıcı ve toplumu çağdaşlaştırıcı rolünün bilincinde olan Modern Türkiye, sanatı ve sanatçıyı desteklemiş, sanatın gelişmesi için önemli çabalar sarfetmiştir. Devletin çabalarına ek olarak özellikle 1970'lerden itibaren özel sektör kuruluşları da başta sanat galerilerine sağladıkları desteklerle sanatın gelişmesine katkı sağlamışlardır. Bu araştırmada sanatın sanat alıcısı ile buluştuğu bir mekan olarak sanat galerilerinin ve sanatın eğitici rolü incelenmiştir. Konya ilinde yapılan bir uygulama ile sanatın eğitimdeki rolü istatiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırmada sanat galerilerine giden 200 katılımcıya anket uygulanmış ve anketlerden elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programında analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre sanat, bireylerin yaratıcılık, bilişsel düşünme, estetik duyarlılık kazanma ve sanat pratiklerini geliştirme yeteneklerini istatiksel olarak anlamlı düzeyde geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Art, having an important role in the development process of societies, has a vital role in individuals' becoming a member of a civilised society. Modern Turkey, concious of the role of art in making the individual socialized and modernizing the society, has supported the art and the artist (its doer) and put a remarkable effort to develop art. In addition to the state's contributions, private sector foundations have contributed to the development of art with their support chiefly to the art galleries especially since 1970s. In this study, as a place where art meets its lover, art galleries and the educational role of art are examined. With an application conducted in Konya, the role of art in education has been analyzed. In the study, 200 participants who visited art galleries were applied a questionnaire and the data acquired from it was analyzed via 2.0 SPSS packet program. According to the findings, art develops statistically individuals' creativty, cognitive thinking, aesthetic, acquiring sensivity and the abilty to develop art practices in a meaningful level.