Rehberlik Araştırma Merkezlerinde görev yapan öğretmenlerin otizm spektrum bozukluğu olan çocukların eğitsel değerlendirme sürecine ilişkin yeterliliklerinin değerlendirilmesi
The assessment of qualifications related to educational assessment process of children with autism spectrum disorders of teachers working at Guidance and Research Centers
  1. Tez No: 456560
  2. Yazar: BURCU KAPLAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KESİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, özel eğitim, Tanılama, Rehberlik Araştırma Merkezi, Autism, Special Education, Diagnosis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın temel amacını Antalya ilinde Rehberlik Araştırma Merkezlerinde görev yapan öğretmenlerin, Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların eğitsel değerlendirme sürecine ilişkin yeterliliklerinin değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Araştırmada nitel yöntem olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu araştırma örneklemini 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Antalya ilindeki Rehberlik Araştırma Merkez'lerinde görev yapan 22 Öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda, Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin eğitsel tanılama sürecinde görev alan öğretmenlerin yeterliliklerine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesine gereksinim vardır. Bu bilgilerin toplanması amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır ve form öğretmenler tarafından içtenlikle gerçeği yansıtır şekilde doldurulmuştur. Araştırmanın güvenirliği ve analizi içerik analizi ile yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: 1.OSB eğitsel değerlendirme ve tanılamasına yönelik Antalya ili genelinde ayrı bir yöntem ve test bulunmadığı saptanmıştır. 2. Eğitsel değerlendirme ve tanının Sağlık Kurulu Raporlarındaki tanıyla eşdeğerde olduğu ve bu Sağlık Kurulu Raporlarının yadsınamaz değerde önemli olduğu ortaya çıkmıştır. 3. OSB riski taşıyan bireylere yönelik özel hazırlanmış bir gelişim formunun bulunmadığı aynı zamanda da böyle bir özel hazırlanmış forma ve envantere ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir. 4. Sınıf Öğretmenliği'nden ve diğer branşlardan alan değişikliği yaparak Özel Eğitim Öğretmenliği kadrosun adı altında görev yapan uzmanların OSB eğitsel değerlendirme ve tanılama yaptıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this research is to make a remark about the qualifications of the teachers who work at the Counselling and Research Centres in Antalya with respect to the process of pedagogical evaluation of the children who have Autism Spectrum Disorder. During the research, semi-structured interview technique, which is a descriptive method,has been used. The sample of this research consists of the 22 teachers who work at the Counselling and Research Centres in Antalya during the 2015-2016 education and training years. In the direction of the goals of this research, it is necessary to consult the ideas of them regarding the qualifications of the teachers who work during the process of pedagogical diagnosis of the individuals having Autistic Spectrum Disorder. The semi-structured interview form has been used in order to gather information and it has been filled sincerely to reflect the facts by the teachers. The reliabilty and the analysis of the research have been done by using content analysis. The results, which have been gained from the series of analysis, can be summarized as follows: 1. It has been determined that there are not any other separate method or a test which is devoted to ASD pedagogical evaluation and diagnosis in Antalya. 2. It has been concluded that the pedagogical evaluation and diagnosis equal to the diagnosis in the Health Board Report, and the Health Board Report is really important. 3. It has been specified that there is not any progress form prepared specially for the individuals who have the risk of ASD, thereby it is understood that it is necessary to have such a special and well-prepared form and inventory. 4. It has been learnt that the teachera who have changed their faculties (primary school teaching and so on) to work as Special Education Teachers, have done ASD evaluation and diagnosis.