İşletmelerde çalışan motivasyonu ve çalışma ortamının örgütsel bağlılığa etkileri
The motivation of the employees in the organizations and the effects of working environment on organizational commitment
  1. Tez No: 456579
  2. Yazar: AYTAÇ VOLKAN ORTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKMEN DERDİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, örgüt, bağlılık, işletme, Motivation, organization, commitment, business
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yapılarına göre değişkenlik gösteren örgütlerin amaçları da kuruluş düzenlerine göre farklılık göstermektedir. Bir örgütün temeli o örgütün ortak amacı çevresinde toplanan ve bu uğurda çalışan ve kolektif hareket eden bireylerden oluşur. Temel yapı taşı çalışanları olan bu organizasyonların verimli ve sürdürülebilir şekilde başarılı olabilmesi için bu çalışanların yaptıkları işe bağlılık duyması, bu işten maddi ve manevi tatmin sağlaması gerekmektedir. Bu bağlılık ve tatmin duygularının oluşması, çalışanların yüksek motivasyon ve dolayısıyla yüksek verimlilikle çalışması için işveren ve yöneticiler tarafından belirli koşulların oluşturulması ve çalışma ortamı ile insan kaynaklarının bu doğrultuda kurgulanmış olması gerekmektedir. Son yıllarda yapılan birçok araştırma örgütsel bağlılık ve motivasyon arasında güçlü bir bağ ve ilişki olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada da kişilerin hangi unsurlara göre bulundukları örgüte daha bağlı hissettikleri, iş tatminin nasıl gerçekleştiği ve motivasyon kavramı üzerinde durularak yapılan anket çalışması ile pratikte bu etkenlerin hangi değişkenlere bağlı olduğu ortaya konulacaktır. Tez konusu ile ilgili yapılan literatür taramasında örgütler, örgütlerin yapısı, motivasyon, örgüt yapıları ve motivasyon ile ilgili birçok çalışmanın yapıldığı, ancak; yapılan taramada daha önce işletmelerde çalışan motivasyonu ve çalışma ortamının örgütsel bağlılığa etkileri konusunda bir çalışmanın yapılmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aims of the organizations which vary by their structure differentiate into their organizational scheme. The basis of an organization is composed of the individuals who have gathered around the common objective of that organization, worked for this cause and acted collectively. The commitment of the employees in addition to their moral and material satisfaction of has been quite necessary for the productive and sustainable success of these organizations whose building blocks are these employees. For the formation of the sense of loyalty and satisfaction and the working of the employees by high motivation and high productivity accordingly, certain conditions have to be constituted by the employer and the executives and the working environment together with the human resources should be configured in this approach. Numerous researches conducted in recent years have been indicating that there has been a strong connection and relation between the organizational loyalty and the motivation. This paper puts forth that which factors have been affecting the individuals' stronger commitment to their organization and how the job satisfaction has been actualized through the instrument of a survey study that indicates which variables have been depending on these parameters in practical terms. The literature review related to the research questions indicates that there are a lot of studies on organization structures and motivation, but there is not any study embracing employee motivation and the effects of working environment on organizational commitment.