Makro ekonomik değişkenler kullanılarak ülkelerin gelişmişlik durumlarına göre sınıflandırılması
Classification of countries in terms of development level by using macroeconomic variables
  1. Tez No: 456578
  2. Yazar: HİLAL KALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOMANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: makro ekonomik değişkenler, gelişmiş ülkeler, az gelişmiş ülkeler, gelişmişlik, kalkınma, büyüme, macro-economic variables, developed countries, least developed countries, development, growth
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Gelişmişlik sadece ekonomik büyümeyle orantılı bir kavram değildir. Üretimin ve kişi başına düşen gelirin artmasına ek olarak toplumun sosyo-kültürel yapısının da gelişmesi gerekmektedir. Çalışmanın ana amacı ülkelerin gelişmiş ülke sayılabilmesi için hangi konulara ağırlık vermesinin belirlenmesidir. Bu bağlamda çalışmada Birleşmiş Milletlerin Kalkınmışlık ölçümleri yaptığı 155 ülkeye ait veriler incelenmiştir. İncelenen veriler, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı resmi web sitesinde bulunan İnsani Kalkınma Endeksi 2015 yılı raporunda yer alan ve Dünya Bankası veri bankasından derlenen verileridir. Analizler ise Stata 12.0 paket programı yardımıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Development is not just a concept commensurate with economic growth. In addition to increased production and income per person, development in the socio-cultural structure is also required. The main objective of the study is to determine which issues to focus on in order to be considered as a developed country. In this context, data from 155 countries from which United Nations have performed developmental measurement is examined in this study. Inspected data is compiled from the Human Development Index 2015 Report located in the United Nations Development Programme (UNDP, 2015) official website and the World Bank database. Analyses were carried out with the help of the Stata 12.0 package software.