Logoterapiye dayalı psikoeğitim programının ergenlerin sağlıklı bir kimlik algısı oluşturmasına etkisi
The effect of psycho-education program developed on the basis of logoterapy on the development of a healthy sense of identity among adolescents
- Tez No: 456618
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTMAN ERSANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Kimlik algısı, logoterapi, ileri ergenlik, kimlik bunalımı, Identity, sense of identity, logotherapy, late adolescent, identity crisis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu araştırmanın amacı, logoterapiye dayalı olarak geliştirilen psikoeğitim programının ileri ergenlik dönemindeki bireylerin sağlıklı bir kimlik algısı oluşturmasına etkisini incelemektir. Araştırmada Solomon Dört Grup Deneysel Modeli kullanılmıştır. Buna göre çalışmada her biri 16 üyeden oluşan iki deney ve iki kontrol grubu oluşturulmuştur. Deney gruplarına 11 hafta boyunca logoterapi odaklı psikoeğitim programı uygulanmıştır. Oturumlarda; kimlik ve anlam, yaşam ve anlam, hayatta rollerimiz, sorumluluklar ve anlam, aile ve anlam, logootobiyografi, güçlüklerin anlamı, değerler ve anlam, otantik hedefler gibi konulara ağırlık verilmiştir. Kontrol gruplarına herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Veri toplama aracı olarak Ersanlı ve Şanlı (2015) tarafından geliştirilen“Kimlik Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Solomon Dört Grup Deneysel Modeline uyumlu olarak bir deney, bir de kontrol grubuna ön test uygulanmış; bir deney ve bir kontrol grubuna ise uygulanmamıştır. Bütün gruplara sontest uygulaması yapılmıştır. Oturumların sonlanmasının üzerinden üç ay geçtikten sonra dört gruba da izleme ölçümü yapılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler; deney gruplarının olumsuz kimlik algısı düzeylerinin anlamlı ölçüde azaldığını, olumlu kimlik algısı düzeylerinin ise anlamlı düzeyde arttığını ortaya koymuştur. Kontrol Kontrol gruplarına ait puanlarda ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Dolayısıyla, logoterapi odaklı psikoeğitim programının ileri ergenlik dönemindeki bireylerin olumsuz kimlik algısının azalmasında, olumlu kimlik algısının da artmasında bir başka deyişle sağlıklı bir kimlik algısı geliştirmesinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak elde edilen bulgular ilgili literatür doğrultusunda tartışılmış ve ilgililere, araştırma sonuçlarına bağlı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of psycho-education program developed on the basis of logoterapy on the development of a healthy sense of identity among adolescents. Solomon Four Groups Model was used in the study. Under this model, two experimental groups and two control groups, each of 16 members, were formed. Experimental groups received logotherapy-focused psycho-educational program for 11 sessions. The titles of the sessions are identity and meaning, life and meaning, roles in our life, responsilibities and meaning, family and meaning, logo-otobiography, suffering and meaning, values and meaning, authentic goals, evaluation and termination. On the other hand, control groups received no specific treatment. The“Sense of Identity Scale”developed by Ersanlı ve Şanlı (2015) was used as the main data collection tool. In accordance with Solomon Four Groups Experimental Model, one experimental and one control group took a pre-test; however, the remaining groups did not attend such a test. All groups took a post-test. Monitoring was applied on all of the four groups three months after the end of the sessions. Statistical analyses revealed that negative identity perception levels of the experimental groups decreased significantly while their positive identity perception levels increased significantly. However, there was no statistically significant difference in the scores of the control groups. Thus, it can be concluded that logotherapy-focused psycho-educational programs may be effective in decreasing the negative identity perceptions and increasing positive identity perception, in other words, helping to develop a healthy identity perception in individuals in late adolescence. Briefly, the findings were discussed in the light of the relevant literature and suggestions based on the results of the research were presented.