Duygusal zeka eğitim programının ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin duygusal zeka, empatik beceri ve davranış problemleri üzerine etkisi
Effects of emotional intelligence education program upon emotional intelligences, emphatic skills and behavioral problems of secondary school students.
- Tez No: 456619
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER BALCI ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, empati, davranış problemi, Emotional intelligence, empathy, behavioral problem
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, duygusal zeka eğitim programının ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin duygusal zeka, empatik beceri ve davranış problemleri düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmanın deney ve kontrol grubu 24 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada öğrencilerin duygusal zeka, empati becerileri ve davranış bozukluğunu düzeylerini belirlemek amacıyla 7-13 Yaş Duygusal Zeka Ölçeği, Gözden Geçirilmiş Davranış Problemleri Kontrol Listesi (GGDPKL) ve Temel Empati Ölçeği kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarına bu ölçekler ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Oturumlar yaklaşık 85 dakika olmak üzere 10 hafta sürmüştür. Oturumların sonunda deney ve kontrol gruplarına uygulanan testlerde ön-test ve son-test puan ortalamaları arasında bir fark olup olmadığını belirlemek için Mann-Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Araştırmanın istatiksel analizleri sonunda duygusal zeka beceri eğitimi programına katılan öğrencilerin duygusal zeka, empati, davranış problemleri düzeylerinde anlamlı farklılıklar geliştiği bulunmuştur. Elde edilen bilgiler literatür ışığında yorumlanmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is surveying effects of emotional intelligence education program upon emotional intelligences, emphatic skills and behavioral problems of secondary school students. Control and experiment group of the research consists of 24 individuals. In this research, in order to identify emotional intelligences, emphatic skills and behavioral disorders levels of students, 7-13 ages emotional intelligence scale, reviewed behavioral problems control list (GGDPKL) and basic empathy scale were used. These scales were applied to experiment and control groups as pre-tests and post-tests. Sessions lasted 10 weeks, each session was 85 minutes. At the end of the sessions, in order to identify whether there is difference between point averages of pre-tests and post-tests, Mann-Whitney U and Wilcoxon marked lines tests were used. As a result of statistical analysis of the survey, in emotional intelligences, empathy and behavioral problems levels of the students who participated emotional intelligence education program, meaningful differences were discovered. Found information was evaluated and suggestions were made.